Slovenija

V Tivoliju pohod in tek v podporo bolnikom s parkinsonovo boleznijo

STA/mv
26. 4. 2014, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Društvo Trepetlika je danes v ljubljanskem parku Tivoli pripravilo srečanje članov ter pohod in tek v podporo bolnikom s parkinsonovo boleznijo in njihovim skrbnikom. Udeležence in druge mimoidoče so obveščali o problematiki parkinsonove bolezni in dejavnostih društva. Dogodek je z obiskom in tekom podprla tudi smučarska tekačica Vesna Fabjan.

"Med najbolj znanimi in vidnimi motoričnimi simptomi parkinsonove bolezni so resda tresenje, upočasnjeni gibi, motnje ravnotežja in rigidnost, vendar moramo vedeti, da to bolezen spremlja še več kot 40 nemotoričnih simptomov, ki so morda še bolj obremenjujoči kot motorični," je na srečanju poudarila predsednica Društva Trepetlika Cvetka Pavlina Likar. Poudarja, da za to "bolezen ne obstaja nek preprost test, zato je prepoznavanje dokaj kompleksno in diagnosticiranje dolgotrajno". "Ravno hitra diagnoza in ustrezno zdravljenje pa sta za bolnike najpomembnejša, zato društvo izvaja mnogo aktivnosti na področju ozaveščanja tako strokovne kot širše javnosti. Predvsem opozarjamo, da se bolezen začne tudi 20 ali 30 let prej preden se začnejo motorični simptomi, ki najbolj očitno pokažejo parkinsonovo bolezen," besede Likarjeve povzema sporočilo za javnost.

Nesprejemljivo dolge čakalne dobe

Parkinsonova bolezen je počasi napredujoča, degenerativna bolezen možganov, katere vzroka medicina ne pozna. Glavna značilnost bolezni je pomanjkanje dopamina v možganih, kar povzroči tresenje, upočasnjenost gibov, oteženo hojo s padci, nerazumljiv govor, depresijo, demenco in bolečine. Cvetka Pavlina Likar, predsednica Društva Trepetlika, še opozarja, da se v Sloveniji danes soočamo z nesprejemljivo dolgimi čakalnimi dobami. Število obolelih narašča in se bo po predvidevanjih potrojilo do leta 2050, število strokovnjakov za parkinsonovo bolezen pa se pri nas celo zmanjšuje, še navajajo v omenjenem društvu.