Svet

Varnostni svet ZN znova o Ukrajini, ZDA pripravljajo nove sankcije proti Rusiji

STA
17. 4. 2014, 06.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Varnostni svet ZN je v sredo v New Yorku poslušal poročilo pomočnika generalnega sekretarja ZN za človekove pravice Ivana Šimonovića o Ukrajini, ZDA pa se zaradi destabiliziranja vzhoda Ukrajine pripravljajo na sprejem novih sankcij proti posameznikom blizu ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Varnostni svet ZN je opravil že 11. letošnjo sejo o Ukrajini, ki se je tako kot vse prejšnje končala brez ukrepanja. Rusija, ki podpira separatiste v Ukrajini, ima pravico veta in VS ZN glede Ukrajine ostaja le debatni krožek. Rusija sicer še naprej ostaja osamljena in brez zaveznikov, njen veleposlanik Vitalij Čurkin pa je v sredo napadel tudi Šimonovića, češ da je pripravil pristransko poročilo.
Šimonović je med drugim povedal, da nasilje na vzhodu države grozi z destabilizacijo celotne Ukrajine in da se mora oboroževanje protestnikov na vzhodu prenehati. Pozval je k trajnemu, smiselnemu in vključujočemu dialogu, Čurkina pa je najbolj razjezil z ugotovljivo, da v Ukrajini ni sistematičnega in razširjenega nasilja nad rusko manjšino.
Čurkin je vztrajal pri svojem, namreč da so Rusi v Ukrajini ogroženi in izpostavljeni napadom, kar sta veleposlanika Francije in Velike Britanije označila za fantazijske pripovedke. Veleposlanica ZDA Samantha Power je šla še dlje in dejala, da je to, kar dela Rusija v Ukrajini, dobro organizirana profesionalna kampanja podžiganja.
Proruski separatisti so na vzhodu države v devetih mestih zavzeli nekatere ključne zgradbe, Rusija pa ima ob meji 40.000 vojakov. Veleposlanik Ukrajine Jurij Sergejev je povedal, da njegova država v tem trenutku najbolj potrebuje to, da jo Rusija pusti pri miru in se lahko izvleče iz korupcije in vsega slabega, kar je doživljala v preteklosti. Zagotovil je, da bodo volitve 25. maja v vsakem primeru.
Šimonović je sicer opozoril ukrajinske oblasti, naj ne spodbujajo nestrpnosti proti manjšinam, posebej kritičen pa je bil do skrajnih desničarskih gibanj. Po drugi strani pa je glede referenduma o neodvisnosti Krima menil, da prisotnost paravojaških sil in vojakov brez oznak na uniformah ni bila ravno spodbudna za res svobodno izražanje volje ljudstva.
Danes se v Ženevi sestajajo zunanji ministri ZDA, Rusije, EU in Ukrajine, vendar v ZDA od srečanja ne pričakujejo veliko. Predsednik ZDA Barack Obama je v pogovoru za televizijo CBS ponovil, da se bo Rusija morala soočiti s posledicami svojih dejanj. "Vsakič, ko bo Rusija destabilizirala Ukrajino in kršila njeno suverenost, bodo posledice. Putinove odločitve niso slabe le za Ukrajino, ampak bodo dolgoročno slabe tudi za Rusijo," je dejal Obama.
Ameriški mediji poročajo, da ZDA pripravljajo nove sankcije proti ljudem blizu Putina oziroma proti organizacijam ali podjetjem, ki jih vodijo. Pripravlja se tudi paket vojaške pomoči, vendar bolj skromne. Šlo naj bi za zdravila in uniforme. Senator John McCain sicer poziva, naj ZDA Ukrajincem pošljejo vsaj lahko orožje, tiskovna predstavnica State Departmenta Marie Harf pa je dejala, da ne želijo prilivati olja na ogenj.
Namesto tega Washington Ukrajincem pošilja prihodnji teden na obisk podpredsednika Josepha Bidna, pretekli konec tedna pa je bil tam direktor vohunske agencije Cia John Brennan, kar je Rusija s pridom izkoristila v propagandne namene.