Svet

Več mrtvih v nasilju v Indiji

STA/mv
12. 4. 2014, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V indijski zvezni državi Chhattisgarh sta danes odjeknili dve ločeni eksploziji, v katerih je umrlo skupno dvanajst ljudi. Policija je odgovornost za napad pripisala maoističnim upornikom. Med žrtvami so tudi predstavniki volilnih komisij, kar sproža varnostne pomisleke na potekajočih maratonskih volitvah v Indiji.

flickr

Ena od eksplozij je odjeknila pod avtobusom v okrožju Bijapur, pri čemer je umrlo šest predstavnikov volilnih komisij, ki so se vračali z dvodnevnih priprav na volitve v odročnejših predelih regije. Še pet oseb je bilo ranjenih, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Druga eksplozija je odjeknila pod reševalnim vozilom v okrožju Jagdalpur. Pri tem je poleg voznika umrlo pet pripadnikov rezervnih policijskih enot, še štiri osebe so ranjene. "Maoisti so sprožili bombe," je sporočila policija. Maoisti, ki jih je indijski premier Manmohan Singh označil za najresnejšo notranjo varnostno grožnjo, se od leta 1967 borijo za komunistično namesto, kot sami trdijo, "pol kolonialne, pol fevdalne" državne ureditve.

Največje volitve v zgodovini človeštva

Maoistični uporniki so po navedbah AFP prisotni v najmanj 20 zveznih državah, predvsem v osrednji in vzhodni Indiji, najbolj dejavni pa so v zveznih državah Chhattisgarh, Orissa, Bihar, Jharkhand in Maharastra. Današnja sta doslej najhujša incidenta od začetka volitev 7. aprila. Skupno so doslej našteli 19 smrtnih žrtev, med njimi so večinoma pripadniki varnostnih sil. Trenutno je v teku četrta faza volitev, ki zajema zvezne države Assam, Goa, Sikkim in Tripura. Gre za predele, ki so precej oddaljeni od Chhattisgarha, kjer so volitve delno že potekale, naslednja kroga pa sta predvidena 17. in 24. aprila. Na največjih volitvah v zgodovini človeštva bo okoli 815 milijonov volilnih upravičencev na skoraj milijon voliščih v Indiji do 12. maja izbiralo nov parlament in premiera. V času nizke gospodarske rasti, ogorčenja zaradi korupcije in nevarnosti verskih nemirov bo po napovedih zmagala hindujska nacionalistična BJP, deset let vladajoča Kongresna stranka, ki kroji indijsko politiko že vse od osamosvojitve te nekdanje britanske kolonije, pa bo poražena. V tekmi za premierski položaj vodi kandidat BJP Narendra Modi. Nasproti mu stoji relativno neizkušeni 43-letni Rahul Gandhi. Izidi bodo znani 16. maja, štiri dni po koncu zadnje faze.