Svet

V Južnem Sudanu bi v nekaj mesecih lahko umrlo 50.000 otrok

STA/mv
12. 4. 2014, 13.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Oboroženi konflikt v Južnem Sudanu je sprožil resno tveganje lakote, zaradi česar bi lahko v nekaj mesecih umrlo tudi do 50.000 otrok, če ne bo takojšnjega ukrepanja, je v petek opozoril Sklad ZN za pomoč otrokom (Unicef). Država se od osamosvojitve leta 2011 sooča z visoko podhranjenostjo, ob najnovejših spopadih pa so se razmere še poslabšale.

reuters

"Trenutni konflikt jih je potisnil na rob. Če ne bomo takoj ukrepali, bo umrlo tudi do 50.000 otrok, mlajših od pet let," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil Unicef. Pomanjkanje hrane po podatkih sklada ogroža 3,7 milijona ljudi. "In najhujše še pride. Če se bo konflikt nadaljeval in bodo kmetje zamudili sezono sajenja, se bo podhranjenost otrok povečala, kot še nikoli prej na tem območju," je pojasnil predstavnik Unicefa v Južnem Sudanu Jonathan Veitch. "Če ne pridobimo več sredstev in boljšega dostopa do podhranjenih otrok v Južnem Sudanu, bo umrlo na deset tisoče mlajših od pet let," je dodal.

Potrebujejo 38 milijonov ameriških dolarjev

Unicef bi v prvi fazi rad poskrbel za 150.000 najbolj podhranjenih otrok in doječe matere. Za prehranske nadomestke, vitamine in tablete za čiščenje vode bi potreboval 38 milijonov ameriških dolarjev, doslej pa jih je zbral 4,6 milijona. Nasilje v Južnem Sudanu je izbruhnilo 15. decembra lani, potem ko je predsednik Salva Kiir nekdanjega podpredsednika Rieka Macharja obtožil poskusa državnega udara. Spopadi so kmalu dobili večje razsežnosti, saj je vojska etnično razdeljena, lokalne milice pa so se postavile na stran Mancharjevih upornikov. Nasprotujoči si strani sta januarja letos sicer sklenili premirje, ki pa je praktično brez pomena. Doslej je umrlo več tisoč ljudi, iz države jih je pobegnilo skoraj četrt milijona, notranje razseljenih pa je okoli 800.000 ljudi.