Svet

ZDA proti Moskvi z ostrejšim tonom

STA
8. 4. 2014, 19.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ameriški državni sekretar John Kerry je glede ukrajinske krize proti Moskvi nastopil z zaostrenim tonom. V ameriškem senatu je danes Rusijo obtožil, da je na vzhod Ukrajine poslala "ruske provokatorje in agente", da bi tam povzročili kaos in spodbujali separatistične težnje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reuters

Po Kerryjevih besedah bi to lahko Kremelj izkoristil kot pretvezo za vojaško posredovanje, kot da se je zgodilo v primeru krimskega polotoka.

Kot je še dejal, Moskva z "nelegitimnimi in nezakonitimi prizadevanji poskuša destabilizirati suvereno državo", zato obstaja možnost novih sankcij proti njej.

Iz Pentagona so medtem sporočili, da bi lahko zaradi ruske priključitve Krima ZDA preučile prisotnost ameriške vojske v Evropi. "Čeprav ne iščemo konfrontacije z Rusijo, pa bodo zaradi njenih dejanj v Evropi in Evraziji ZDA morda morale preučiti svoj položaj v Evropi in potrebe po prihodnjih namestitvah (vojakov) in vajah v regiji," je dejal namestnik obrambnega ministra Derek Chollet.

V Evropi je trenutno nameščenih okoli 67.000 ameriških vojakov, od tega jih je največ v Nemčiji (40.000), Italiji (11.000) in Veliki Britaniji (9500), navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Za novo zaostrovanje krize v Ukrajini so v minulih dneh poskrbeli proruski aktivisti, ki so v nekaterih mestih na vzhodu države zavzeli več vladnih poslopij, Doneck in Harkov pa celo razglasili za neodvisni republiki in napovedali referendum o odcepitvi.