Svet

Pri pripravah na volitve pomagajo tudi osli

STA/mv
4. 4. 2014, 22.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Medtem ko se sobotne predsedniške volitve v Afganistanu nezadržno približujejo, volilni delavci pripravljajo še zadnje podrobnosti. Pri tem jim pomagajo tudi osli, ki so danes kljub slabemu vremenu dostavljali volilne lističe na težko dostopne, gorate predele države.

wikipedia

Uporaba oslov za dostavo volilnega materiala je sicer nekaj povsem običajnega od leta 2004, ko so po padcu talibanskega režima izvedli prve volitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "To so tretje volitve, pri katerih pomagamo z mojimi osli," je dejal 33-letni Abdul Kir, ki je zadolžen za dostavo volilnih lističev v okrožje Šutul. Kot je pojasnil Kir, za vsako od svojih osmih živali prejme okoli 110 evrov plačila. Skupaj z osli mora volilne lističe dostaviti na dve volišči, nato pa jih v nedeljo ponovno pobrati. "Potovanje traja od štiri do pet ur," pravi mladi Afganistanec.

Uporabljajo tudi konje, mule in kamele

Osli pa niso edine živali, ki pomagajo pri izvedbi volitev. Po navedbah afganistanske volilne komisije uporabljajo tudi konje, mule in kamele - skupno okoli 4000 živali. Z njimi si pomagajo v devetih provincah, med njimi v Badakšanu, Panširu, Kunaru in Bamijanu. Na sobotnih volitvah bo okoli 12 milijona registriranih volivcev izbralo naslednika Hamida Karzaja, ki se s predsedniškega položaja poslavlja po 12 letih. Za položaj predsednika Afganistana se bo potegovalo osem kandidatov.