Svet

Izjemno odkritje: Na Saturnovi luni odkrili življenje?

N.J.
4. 4. 2014, 08.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Znanstvenik so že pred časom odkrili sledove organskih snovi v ledenih izbruhih na Saturnovi luni Enkelad. Italijanski znanstveniki so zdaj odkrili, da se pod goratim površjem najmanjše Saturnove lune skriva ocean, v katerem naj bi obstajalo življenje.

Tako so zapisali v znanstveni razpravi v reviji Science pod vodstvom Luciana Iessa z Univerze znanosti v Rimu in jo financira italijanska vesoljska agencija Asi (Agenzia Spaziale Italiana). Do ugotovitev so prišli na podlagi raziskovanja v sodelovanju z Naso, Evropsko vesoljsko agencijo in Italijansko vesoljsko agencijo. Skupaj z Iessom so sodelovali še Marco Ducci, Marzia Parisi z iste univerze ter Paolo Tortora z Univerze v Bologni.

"Ugotovitve so presenetljive," je dejal Iess. "V globini 30-40 kilometrov pod južnim polom Enkelada se nahaja večja količina vode, primerljiva z Gornjim jezerom, največjim izmed Velikih jezer v Severni Ameriki, ki je celo večji od Češke."Ocenili so, da naj bi bila globina vode okoli 8 kilometrov, raztezala pa naj bi se od južnega pola do geografske širine 50 stopinj. Dno jezera je skalnato. Voda naj bi bila tako v stiku s silikati, kar pomeni, da lahko nastajajo določene zanimive in potencialno zelo bogate kemijske reakcije. "Obstaja razumno predvidevanje, da skrito jezero predstavlja okolje, v katerem se je lahko razvilo življenje," je prepričan Iess. "Tudi majhen sum na življenje v tistem okolju je za nas izjemen rezultat," je zaključil.