Svet

Obama v ravnanju Rusije na Krimu vidi njeno šibkost

STA
25. 3. 2014, 19.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Odnos Rusije do njenih sosedov je znak šibkosti, je danes po jedrskem vrhu v Haagu dejal ameriški predsednik Barack Obama. Zavrnil je tudi rusko utemeljevanje priključitve Krima z grožnjo za tamkajšnje rusko govoreče prebivalce, češ da za to ni dokazov. Nesmiselne se Obami zdijo tudi vzporednice med Krimom in Kosovom.

Arhiv Svet24

"Rusija je regionalna sila, ki grozi nekaterim neposrednim sosedam, ne iz moči, ampak iz šibkosti," je novinarjem po koncu dvodnevnega vrha dejal Obama. Priznal je, da imajo tudi ZDA vpliv na sosede, da pa jih "ponavadi ne napadejo, da bi z njimi imele močnejši odnos", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zavrnil je tudi navedbe ruske strani, da so na Krimu posredovali, da bi zaščitili tam živeče prebivalce. "Nobenega dokaza ni, da so bili rusko govoreči kakorkoli ogroženi," je dejal Obama. "Ko slišim vzporednice s Kosovom, kjer je tisoče ljudi pobila vlada, gre za primerjavo, ki nima nobenega smisla," je še zatrdil Obama.

Ameriški predsednik se je iz Haaga odpravil v Bruselj. V Evropo je pripotoval v ponedeljek, ko se je tudi srečal z voditelji držav G7. Skupina je sprejela odločitev, da se zaradi ruske priključitve Krima ne bo udeležila junijskega vrha G8 v ruskem Sočiju, pač pa se bodo brez Rusije sestali v Bruslju.