Svet

Janukovič se skriva v Rusiji, vojaki v pripravljenosti

STA/N.J.
27. 2. 2014, 13.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Odstavljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je danes dejal, da se ima še vedno za predsednika države in Rusijo zaprosil, da mu "zagotovi osebno varnost pred dejanji skrajnežev". Moskva je prošnji ugodila in mu zagotavlja varnost na ruskem ozemlju, poročajo ruske tiskovne agencije.

Reuters

"Še vedno se imam za zakonitega predsednika. Odločitve ukrajinskega parlamenta so nezakonite," je dejal Janukovič v izjavi za ruske tiskovne agencije. V izjavi "ukrajinskemu ljudstvu" je zagotovil, da se bo do konca boril za uresničitev kompromisa, ki ga je minuli teden podpisal z voditelji opozicije. To je njegova prva izjava od 22. februarja, ko ga je parlament odstavil in za 25. maj razpisal predčasne predsedniške volitve.

Izjavo so hkrati objavile tri ruske tiskovne agencije, ki pa niso navedle, kje se nahaja Janukovič, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Agencije so nato poročale, da je neimenovani visoki ruski vir povedal, da je Moskva njegovi prošnji po zagotovilu varnosti "ugodila na ruskem ozemlju", s čemer naj bi dal vedeti, da je Janukovič v Rusiji. Janukovič je v izjavi med drugim zatrdil, da ni ukazal ukrajinski vojski, naj posreduje v notranjepolitičnem dogodkov. Dodal je, da tega ni naročil niti zdaj. "Če bi kdo dal vojski takšne ukaze, bi bili ti ukazi nelegitimni, kriminal."

Ruska tiskovna agencija RBK je poročala, da je Janukovič v sanatoriju Kremlja pri Moskvi. Gre za sanatorij Barviha, ki ga upravlja oddelek administracije ruskega predsednika za nepremičnine, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Pomočnik ukrajinskega državnega tožilca Mikola Golomša je medtem v sredo dejal, da je Janukovič, za katerim je Kijev razpisal mednarodno tiralico, še vedno v Ukrajini.