Svet

Srbski poslovnež premagal raka s sokom!

T.P.
20. 2. 2014, 19.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Mladi Srb Jovan Pejić je odličen primer za to, da moramo verjeti vase in zdravo prehrano. Z jedilnika je odstranil meso, mlečne proizvode in umetne sokove ter se odločil za vegansko prehrano.

V avstralskih medijih te dni kraljuje mladenič iz Canberre, poslovnež srbskega rodu Jovan Pejić (27), ki je s sokovi iz zdravilnih rastlin, sadja in zelenjave uspel pozdraviti raka na krvi. Želi si, da bi njegovi hladno stiskani sokovi postali del masovne prehrane, saj je prepričan, da prinašajo zdravje.

»Bil sem študent, star 24 let, ko sem v dimljah zatipal vozliček. Analize so pokazale, da imam zelo redko obliko krvnega raka, kakršnega mladi ljudje po navadi ne dobijo. Ta vest me je šokirala. Zdravniki so mi predpisali kemoterapijo, vendar sem jo zavrnil, pristal pa sem na krajšo radioterapijo, ki me je tako pretresla, da sem se začel bolj intenzivno ukvarjati s svojim zdravjem. Vedel sem, da bom moral zase bolj poskrbeti tudi sam,« pripoveduje Pejić, ki že od sedmega leta živi v Avstraliji. Njegova družina mu je stala ob strani ves čas, ko je na svojem primeru raziskoval, kako lahko zdrava hrana pomaga pri zdravljenju raka.

Jovan se je odpovedal mesnim in mlečnim izdelkom ter umetnim sokovom, postal je vegan. Užival je surovo zelenjavo in hladno stiskane rastline, iz katerih je pripravljal naravne sokove, ki jih je pil dvakrat na dan.

Zdravniki niso mogli verjeti, kako hitro se mu je vračalo zdravje.

»Šest tednov kasneje so na zdravniškem pregledu potrdili, da se je tumor zmanjšal za 30 odstotkov. To je bilo neverjetno, saj česa takega nihče ni pričakoval. V naslednjih treh mesecih smo še naprej izvajali radioterapijo, nadaljeval pa sem tudi s svojo strogo dieto z naravnimi sokovi. Tumor je začel hitro zapuščati moje telo,« pravi Pejić.

Stroga, a učinkovita dieta

Jovan je izvajal tako fizične kot mentalne aktivnosti, ki so mu krepile voljo, da je zdržal strogo dieto ter se uprl skušnjavam. Prizna, da je bilo težko izvajati strogo vegansko dieto, ki je vključevala vsakodnevno stiskanje rastlin, zlasti ker so mu ljudje ponujali čokolado, mleko in druge 'dobrote'.

Ponujali so mu najrazličnejše dobrote, a se je uspešno upiral skušnjavam.

Sok za prodajo

»Ko je tumor izginil, je postalo jasno, da je za zdravo življenje posameznika enako pomembno, kako se zdravite, koliko delati na sebi in kaj vnašate v svoje telo. Z Jovanom sva ljudem želela pomagati na poti do zdravja, zato sva njegove naravne sokove začela pripravljati za prodajo,« pravi Jovanova žena Lucianne.

Profimedia