Svet

Egipt: sojenje novinarjem Al Džazire

STA/MR
20. 2. 2014, 16.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na sodišču v Kairu se je danes začelo sojenje 20 novinarjem in sodelavcem katarske televizije Al Džazira zaradi domnevne podpore v Egiptu prepovedani Muslimanski bratovščini. Obtoženi so se izrekli za nedolžne, sodišče pa je nato sojenje odložilo na 5. marec.

Arhiv Svet24
Egiptovska oblast ne mara Al Jazeere.

Kot poroča franscoska AFP, je osem od 20 obtoženih v priporu, preostali pa se branijo s prostosti. Med tujimi sodelavci Al Džazire je bil konec decembra aretiran le Avstralec Peter Greste.

Tožilci obdolženim očitajo, da so o Egiptu lažno poročali kot o "državi v vojni". Po navedbah AFP naj bi tožilci s tem mislili na spopade po julijski odstavitvi predsednika iz vrst Muslimanske bratovščine, Mohameda Mursija, v katerih je bilo ubitih okoli 1000 njegovih privržencev.

Egiptovsk orgni pregona so preteklosti že posredovali proti Al Džaziri. Po lanski julijski odstavitvi Mursija so policisti izvedli racijo v prostorih televizije v Kairu, številne zaposlene pa so aretirali. Egiptovske začasne oblasti so televizijo kritizirale, češ da poroča v prid Mursiju.