Svet

Premier: "Odstopam! Hvala vsem, ki ste mi pomagali!"

STA/K.S.
14. 2. 2014, 13.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Italijanski premier Enrico Letta je za danes napovedal odstop s premierskega položaja. To bo storil le dan zatem, ko je njegova Demokratska stranka (PD) z veliko večino potrdila predlog vodje stranke Mattea Renzija za preoblikovanje vlade. Po pričakovanjih naj bi prav Renzi postal novi predsednik italijanske vlade.

Matteo Renzi - najmljaši premier v Evropski uniji.

Letta bo danes ob 11.30 uri še zadnjič vodil sejo vlade, nato pa se bo odpravil v predsedniško palačo, kjer bo predsedniku republike Giorgiu Napolitanu podal odstopno izjavo.

Letta je svoj odstop naznanil v četrtek le nekaj minut po tistem, ko je vodstvo Demokratske stranke podprlo predlog o preoblikovanju vlade, ki ji Renzi očita odlašanje z nujno potrebnimi reformami. Zanj je glasovalo 136 članov stranke, 16 pa se jih je izreklo proti.

Italija bo sedaj dobila že četrtega premierja v zadnjih štirih letih, kar naj bi po pričakovanjih postal prav Renzi, ki ga Napolitano lahko predlaga brez novih volitev.

Če bo 39-letni župan Firenc prevzel vodenje vlade, bo postal postal najmlajši premier v Evropski uniji in tretji italijanski premier zapored, ki ni bil neposredno izvoljen.