Svet

Ustaviti se moramo!

PR
2. 1. 2014, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Papež Frančišek je sredo v prvem blagoslovu romarjev v novem letu na Trgu sv. Petra v Vatikanu pozval k večji solidarnosti v svetu.

Katoliška cerkev je prvi dan novega leta zaznamovala kot svetovni dan miru. »Vsi imamo odgovornost delovati tako, da bo svet lahko skupnost bratov, ki se med seboj spoštujejo, sprejemajo medsebojno različnost in skrbijo drug za drugega,« je ob tej priložnosti v sredo poudaril papež.

Izpostavil je tudi dejstvo, da nasilje in krivice ljudi ne bi smeli pustiti hladnih in neaktivnih. Leto 2014 bi moralo po njegovih besedah prinesti resnično zavezanost k izgradnji družbe z več pravičnosti in več solidarnosti. Frančišek je tudi pozval ljudi, naj se ustavijo na poti nasilja. »Kaj se dogaja v srcu človeka? V srcu človeštva? Ustaviti se moramo!« je dejal in izrazil upanje na padec zidov, ki sovražnikom onemogočajo, da bi se videli kot bratje. Pred blagoslovom na trgu je papež daroval mašo v baziliki sv. Petra, pri kateri je molil za ljudi, ki so v svetu »lačni in žejni pravice in miru«. Vernike je pozval, naj v novem letu pokažejo moč, pogum in upanje.