Svet

V siloviti eksploziji ubit nekdanji minister

STA/mv
27. 12. 2013, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Libanonsko prestolnico je danes pretresla silovita bombna eksplozija, v kateri je bilo ubitih šest ljudi, več deset je bilo ranjenih. Tarča bombnega napada je bil svetovalec nekdanjega premiera Saada Haririja in nekdanji finančni minister Mohamed Šatah, ki je med žrtvami napada, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters

Televizije so po eksploziji, ki jo je bilo mogoče slišati po vsem mestu, prikazovale posnetke gostega črnega dima, ki se je dvigal nad območjem v središču mesta. Na posnetkih je videti več požarov na prizadetem območju in reševalna vozila. Po navedbah reševalnih služb je bilo ranjenih več kot 70 ljudi. Močno poškodovanih naj bi bilo deset okoliških stavb. Silovita eksplozija je pognala strah v kosti številnim prebivalcem mesta, ki po tako odmevnem napadu vedno bolj menijo, da v Libanonu nikjer ni več varno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tarča je bil avtomobilski konvoj

Avtomobil bomba je eksplodiral pred Haririjevo hišo, v kateri naj bi se na pogovorih sestali politiki, ki si prizadevajo za strmoglavljenje sirskega režima. Tarča je bil avtomobilski konvoj, v katerem je bil tudi Šatah, piše AFP. Šatah je bil svetovalec nekdanjemu premieru Fuadu Siniori ter njegovemu nasledniku Haririju, ki je sunit. Oče slednjega, Rafik Hariri, ki je skupno deset let vodil libanonsko vlado, je bil leta 2005 ubit v eksploziji bombe. Do napada je prišlo le nekaj tednov pred pričetkom procesa proti domnevnim morilcem Rafika, štirim pripadnikom libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah. Hariri je v odzivu za napad okrivil "tiste, ki se skrivajo pred mednarodnim pravosodjem in ki so razširili regionalni požar v Libanon", s čimer je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP ciljal na gibanje Hezbolah. Sirski konflikt je namreč zaostril sektaške napetosti v Libanonu. Hezbolah je v Sirijo poslal svoje pripadnike, ki se bojujejo na strani sirskega režima, koalicija okrog Haririja pa nasprotuje režimu v Damasku in podpira upornike.

Damask zanikal vpletenost

Na napad se je medtem že odzval uradni Damask, ki je zanikal, da bi bil kakorkoli vpleten v eksplozijo in se s tem odzval na nekatere očitke koalicije 14. marec, ki je sovražna proti sirskemu režimu. "Te napačne in arbitrarne obtožbe so nastale v kontekstu političnega sovraštva," je sporočil sirski minister za informiranje Omran al Zohbi. Koalicija 14. marec je sirskemu režimu že večkrat očitala napade na osebe, ki nasprotujejo sirski vladi. "Zločinec je isti. Tisti, ki je željan krvi Sircev, je tisti, ki preliva libanonsko kri," dejal Siniori, ki je prebral sporočilo koalicije. Odzval se je tudi Hezbolah, ki je ocenil, da je bil cilj napada uničiti narodno enotnost. Na navedbe koalicije 14. marec se niso odzvali. "Hezbolah verjame, da je ta odurni zločin eden od serije napadov, namenjenih uničenju države," so poudarili v izjavi. Skupina je dodala, da bi s spodkopavanjem stabilnosti in narodne enotnosti lahko pridobili le sovražniki Libanona.

V zadnjih mesecih je Bejrut pretreslo več napadov, vključno s samomorilskim bombnim napadom novembra, katerega tarča je bilo iransko veleposlaništvo. Poleti je bil tarča napadov sedež Hezbolaha na jugu prestolnice.