Svet

Smrtno nevarna spletna stran

12. 11. 2013, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Aprila leta 2009 je študent medicine Philip Markoff brutalno zaklal prelepo newyorško maserko. Odkril jo je na priljubljeni spletni strani Craiglist, ko je iskal ženske, ki bi jih oropal. Drugi umor v letu dni, povezan s to stranjo, pa se je zgodil, ko je 43-letni James Sanders branil svojo družino pred skupino neusmiljenih nepridipravov.

Ti so oropali njegov dom v Edgewoodu v Washingtonu in ukradli diamantni prstan, ki ga je prodajal na spletni strani Craiglist. Junaški oče je umrl v naročju žene Charlene, potem ko so ga štirikrat ustrelili. To je pustilo neizbrisen pečat na njunih sinovih – enega od njiju so pretepli s pištolo –, ki sta očetu pomagala, ko je skušal pregnati vsiljivce.

Roparji in morilci prežijo na Craiglistu.

»Naše življenje se je sesulo kot hišica iz kart,« je dejala užaloščena Charlene. »Po najboljši močeh se skušamo spet sestaviti, a je res težko.« 28. aprila 2010 ob 21. uri sta si po ženinih besedah moški in ženska prišla ogledat 1,07-karatni diamantni prstan, ki ga je prodajal za 775 evrov. Charlene je odšla iz sobe v prvem nadstropju, kjer je gledala televizijo s sinovoma, 14-letnim Jimmyjem in 10-letnim Chandlerjem, da bi možu pomagala odgovoriti na vprašanja, ki sta jih imela prišleka. Mora se je začela, ko je moški izvlekel pištolo. Zakonca je prisilil, da sta se ulegla na tla in jima s plastično vrvjo zvezal roke.

Čez nekaj trenutkov sta v hišo prihitela dva sostorilca, privlekla v spodnje prostore še sinova in jima grozila s pištolo. Zločinci so začeli vpiti na zakonca in zahtevali, da jim povesta, kje imata sef. Charlene so brcnili v glavo, ji ob sence prislonili pištolo in šteli od tri nazaj. »O, bog, prosim, naj me ne ubijejo, sem molila v mislih,« se spominja Charlene, ki so ji s prstanca sneli poročni prstan.

Izdajali so se za kupce.

 

»Prosim, naj ne ubijejo mojih otrok. Naj me ne ubijejo pred otrokoma.« Položaj se je še poslabšal, ko so Jamesa pretepli s pištolo. Mlademu Jimmyju se je uspelo iztrgati iz prijema vsiljivcev in priskočil je očetu na pomoč, a so tudi njega zadeli udarci s pištolo. Zaradi njih je dobil pretres možganov. Jamesu se je uspelo znebiti plastične vrvi in skušal se je zoperstaviti roparjem, toda ti so ga ustrelili. »Osumljenci so potem Jamesa zvlekli v dnevno sobo in ga tam še nekajkrat ustrelili – v koleno, stegno in v rame,« so dejali policisti. Roparji so potem razdejali hišo, pokradli kreditne kartice, mobilne telefone, osebne izkaznice in iPod. Ukradli so tudi prstan, ki so ga Sandersovi oglaševali na Craiglistu.

»Naše življenje se je sesulo kot hišica iz kart.« Charlene Sanders

Policisti so oba prstana našli v draguljarni v San Franciscu. Eden od pogumnih dečkov je poklical policijo: »Mojega očeta so ustrelili. Prosim, pohitite! Ne vemo, ali se bodo vrnili.« Charlene je medtem stiskala k sebi umirajočega moža. »Ves čas sem ponavljala: 'Ljubi, ostani z menoj. Ostani z nami. Ne odidi! Ne odidi!' Komaj je še hlastal za zrakom. Bil je bled kot stena. Videla sem, da so mu odstrelili pol ušesa, a mislila sem, da je samo v šoku.« James je umrl v Charleninem ljubečem objemu.

Nazadnje so aretirali 20-letnega Joshuo Reesa, 21-letno Amando Knight in 22-letnega Kijošija Higošija. V Kaliforniji so policisti ustavili njihov avto, 23-letni Clabon Terrel Bernard pa se je kmalu zatem predal sam. Vsi so obtoženi umora prve stopnje, ropa in napada prve stopnje. Vsi štirje so na uvodnem zaslišanju dejali, da niso krivi, a ostajajo za zapahi. Varščina je znašala dva milijona dolarjev. Obsojeni so bili na med 71 do 124 let zapora. Vendar je to le slaba tolažba za družino, ki je izgubila ljubečega očeta in moža. »Moj mož je v nebesih,« pravi Charlene. »Grozno ga bom pogrešala.«