Svet

Katastrofa na Hrvaškem

Petra Rupnik | Foto: STA, Youtube
12. 11. 2013, 17.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hrvaška je pretekli konec tedna obstala v primežu močnega neurja z orkanskim vetrom. Katastrofalno vreme, ki je zajelo severno obalo in zahodne celinske dele Hrvaške, je povzročalo težave v prometu, saj so morali zapreti kar nekaj odsekov avtocest. Močan veter je spremljal tudi dež, vrhove hrvaških gora pa je pobelil sneg.

Hrvaški hidrometeorološki zavod je preteklo nedeljo razglasil rdečo in oranžno stopnjo nevarnosti za severni Jadran in zahodne dele države. Pristojni iz zavoda so prebivalce ogroženih območij posvarili pred težavami, ki jih lahko prinese močan veter. In težav ni bilo malo. Po neuradnih podatkih so bile namreč v neurju pri Opatiji poškodovane tri šolarke, na katere naj bi se zrušilo drevo. Hudo uro so močno občutili Rečani, saj je veter odkrival strehe in ruval drevesa.

Ponekod je bila prekinjena dobava električne energije, po mestu pa je premetavalo zabojnike za smeti. V reški bolnišnici so sprejeli pet težje in tri lažje poškodovane ljudi. V večini so utrpeli udarce in ureznine. Kot poročajo hrvaški mediji, je bila včeraj prva pomoč vseskozi na terenu, prav tako kot ostale dežurne službe. S podobnimi težavami so se soočali tudi v Zagrebu, kjer je zaradi hudega vetra obstal mestni potniški promet. Posledice sunkov močnega vetra je občutil tudi nekdanji parni mlin v središču Zagreba, ki je zaščiten kulturni spomenik. Obstaja možnost, da bi se del poslopja celo zrušil, zato območje varujejo policisti in gasilci.

Zaradi močne burja sta v okolici Zagreba dva delavca padla s strehe, kjer sta delala, in utrpela hude poškodbe. Padla sta kar osem metrov v globino, zdravniki pa se borijo za njuni življenji. V prestolnici so sicer gasilci v noči na ponedeljek posredovali približno stokrat. Močne sunke severnega vetra, ki presegajo 90 kilometrov na uro, so zaznali tudi v Krapini in Križevcih, medtem ko je v Splitu jugo presegel 70 kilometrov na uro. Kot rečeno pa je orkanski veter pustošil tudi na hrvaški obali.

Na mostu, ki povezuje otok Krk s celino, je bil v ponedeljek zjutraj udar burje s hitrostjo 226 kilometrov na uro. Kot je včeraj poročal hrvaški vremenarski spletni portal crometeo.hr, je imela burja na severnem Jadranu, posebej na nekaterih delih pod Velebitom, značilnosti orkanskega vetra, saj so sunki pogosto presegali 200 kilometrov na uro.