Svet

Človeka ubijeta dve milijardinki grama

J.P.
19. 10. 2013, 08.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nov tip nevrotoksina botulina naj bi bil tako smrtonosen, da pristojni podrobnosti o tem ne delijo z javnostjo. Odraslega človeka naj bi ubili že dve milijardinki grama.

Najbolj smrtonosen strup na svetu.

Botulin je nevrotoksin, ki ga proizvajajo bakterije Clostridium botulinum. Te so vrsta negibljivih anaerobnih sporogenih bakterij, ki se nahajajo predvsem v prsti. Botulin zavira sproščanje acetilholina v živčno-mišičnih stikih ter povzroča ohromelost.

Eden od najsmrtonosnejših naravnih strupov

Je eden najsmrtonosnejših naravnih strupov in najbolj toksična beljakovina sploh. Toksin po zaužitju strupene hrane iz želodca po krvi potuje do motoričnih ploščic, posledica okužbe z botulizmom pa je ohromitev različnih mišic. V skrajnih primerih lahko pride do odpovedi dihal.

Zdravljenje z antitoksinom je uspešno le v primeru, da se začne pred nastopom simptomov – po vezavi toksina se namreč njegovih učinkov ne da več preprečiti. Znanstveniki, ki raziskujejo novi tip, zaradi varnosti niso objavili njegovega zaporedja DNK, saj bi že manjša količina uporabljenega toksina lahko pomenila katastrofo, protistrupa pa zaenkrat še ni. Tako naj bi se vsi vpleteni posvetovali s predstavniki številnih pristojnih ameriških vladnih agencij.

Kaj, če pride v napačne roke?

 

Raziskave bodo sicer objavili. Podobna dilema je nastala lani, ko so objavili raziskave, na podlagi katerih je bilo mogoče smrtonosni virus ptičje gripe H5N1 narediti prenosljivega med sesalci. Tudi v tem primeru je seveda ključnega pomena, da snov ne pride v napačne roke.