Svet

Tožilstvo potrdilo preiskavo v primeru Patria

STA/M.J.
15. 10. 2013, 15.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hrvaško državno tožilstvo se je danes odzvalo na medijsko poročanje, da bi že moralo sprožiti postopek proti odgovornim za podkupovanje v primeru nakupa vojaških oklepnikov finskega podjetja Patria. Na svoji spletni strani so sporočili, da preiskava poteka ter da zbirajo dokaze, da bi lahko odločili o morebitni obtožnici.

Reuters

Hrvaško tožilstvo je obenem zanikalo medijske navedbe, da so zadržani glede navedb njihovih finskih kolegov, ki trdijo, da so nekdanji vodilni ljudje Patrie pri prodaji oklepnikov za hrvaško vojsko podkupili posameznike tudi na Hrvaškem.

V Zagrebu so potrdili, da so zahtevali mednarodno pravno pomoč od drugih držav, da bi lahko ugotovili potek denarnih transakcij. O izidih naj bi že obvestili kolege na Finskem in v Avstriji, s katerimi skupaj sodelujejo v preiskavi. Iz Helsinkov in z Dunaja pa naj bi dobili rezultate tamkajšnjih preiskav.



Preiskovalci iz Hrvaške, Avstrije in Finske od sredine leta 2010 skupaj preiskujejo okoliščine iz finske preiskave o odgovornosti vodilnih ljudi Patrie za podkupovanje oseb, ki bi lahko v drugih državah, vključno s Hrvaško, vplivale na odločitev o nakupu finskih oklepnikov.

Dodali so, da so zaslišali več oseb na Hrvaškem in v Avstriji ter da so preverili njihovo premoženje in bančne račune.

Glavni finski tožilec Jukka Rappe in glavni inšpektor finskega nacionalnega preiskovalnega urada Kaj Erik Björkvist sta v začetku meseca za hrvaške medije potrdila, da sta med osumljenimi za prejem 1,5 milijona evrov podkupnine bivši hrvaški predsednik Stipe Mesić in nekdanji direktor podjetja Đuro Đaković, Bartol Jerković.

Tako Mesić kot Jerković sta kasneje znova zanikala navedbe finskega pravosodja in trdita, da med nakupom 84 osemkolesnikov v vrednosti 112 milijonov evrov nista sprejela podkupnine.

Sicer je finsko sodišče konec septembra združilo postopek proti bivšim vodilnim ljudem Patrie za podkupovanje na Hrvaškem s podobnim primerom v Sloveniji. Sojenje za Hrvaško naj bi se začelo decembra. Za konec hrvaškega dela procesa so predvideli 13. in 14. februar. Sodba naj bi bila nato znana konec pomladi ali v začetku poletja.

V hrvaškem delu so med skupaj šestimi obtoženimi trije iz slovenskega procesa - nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen, zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niitynen ter njen direktor prodaje Tuomas Korpi.

Tožilec Rappe je medtem poudaril, da finsko pravosodje ne bo sprožilo nobenih postopkov proti hrvaškim državljanom, ker je to delo hrvaškega tožilstva.