Slovenija

Kryžanowski oproščen obtožb o zlorabi notranjih informacij

STA/M.J.
15. 10. 2013, 14.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Okrajno sodišče v Ljubljani je nekdanjega predsednika uprave Petrola Marka Kryžanowskega, ki mu je obtožni predlog očital zlorabo notranjih informacij, danes oprostilo vseh obtožb, poroča portal Planet Siol.net. Tožilstvo je Kryžanowskemu očitalo, da je leta 2008, tri dni pred objavo četrtletnih rezultatov družbe, kupil sto delnic Petrola.

Mediaspeed

Sum trgovanja s Petrolovimi delnicami na osnovi notranjih informacij je aprila 2008 podala Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki ga je tudi ovadila.

Kryžanowski naj bi, kot je skušalo dokazati tožilstvo, delnice Petrola kupil aprila 2008, tri dni, preden je javnost seznanil, da je skupina Petrol v prvem četrtletju povečala prihodke za 52 odstotkov na 647 milijonov evrov.

V omenjenem obdobju je čisti dobiček skupine s 15,6 milijona evrov za 59 odstotkov presegel dobiček iz prvega četrtletja leto prej, čisti dobiček iz poslovanja se je zvišal za 63 odstotkov.

Tožilstvo je menilo, da mu je očitano kaznivo dejanje dokazano in je predlagalo pogojno obsodbo, in sicer leto dni zapora za preizkusno dobo treh let, vendar je sodišče ocenilo drugače in mu je izreklo oprostilno sodbo. Sodba še ni pravnomočna, poroča Planet Siol.net.