Svet

Komercialni šifrirni sistemi so mačji kašelj

STA / S.R.
6. 9. 2013, 14.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) lahko dostopa do podatkov, ki krožijo po spletu, tudi če so zaščiteni z zapletenim šifriranjem, so v četrtek poročali ameriški in britanski mediji. Poročanja pa so osnovana na informacijah, ki jih je razkril ameriški žvižgač Edward Snowden.

Reuters
NSA lahko razbije večino zapletenih šifrirnih sistemov.

Agentje NSA naj bi uporabljali superračunalnike, tehnične trike, sodne naloge in izvajali pritiske na podjetja za informacijsko tehnologijo, da bi dešifrirali večino sistemov in programov za enkripcijo, sta poročala časnika New York Times in The Guardian.

Slednji je še poročal, da so britanske obveščevalne službe prav tako uspešno dešifrirale večino sistemov šifriranja. Programska oprema za enkripcijo je sicer zelo pomembna za spletne uporabnike, saj ščiti zasebnost njihovih osebnih podatkov, spletne transakcije in elektronsko pošto. Internetni ponudniki pa načeloma svojim strankam zagotavljajo, da jim njihovi programi šifriranja zagotavljajo to zaščito.

Po poročanju New York Times pa je NSA dešifriranje izvajala v okviru več milijardnega tajnega programa Bullrun. Agencija pa svoj uspeh pri dešifriranju obravnava kot eno svojih najbolj varovanih skrivnosti, še poroča časnik. Samo partnerske agencije v Veliki Britaniji, Kanadi, Avstraliji in Novi Zelandiji naj bi še vedele o njem.

Informacije, ki jih je izdal Snowden, razkrivajo, da obveščevalne agencije pogosto sodelujejo s telekomunikacijskimi podjetji in podjetji za informacijsko tehnologijo. A v poročilih niso razkrita imena teh podjetij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.