Svet

Počilo je! Se na Balkanu obeta nova vojna?

Črt Kaker
4. 9. 2013, 12.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Osrednji trg v Vukovarju je bil včeraj ponovno priča množičnim demonstracijam proti uvajanju dvojezičnih napisov v latinici in cirilici na državnih ustanovah.

Reuters, Youtube, www.panorama-vukovar.hr
Lahko protesti vodijo v novo med etnično nasilje?

Kot poročajo hrvaški mediji, vladajo v mestu izredne razmere, saj vse državne ustanove varuje več sto policistov iz Vukovarja in ostalih delov Hrvaške. Medtem se v mesto zgrinjajo polni avtobusi nekdanjih borcev in hrvaških nacionalistov, tako, da lahko pričakujemo še nadaljnje zaostrovanje razmer.

Policija je med tem iz pripora izpustila tri protestnike, ki jih sumijo sodelovanja v ponedeljkovih nemirih, v katerih so bili ranjeni štirje policisti. Med izpuščenimi je tudi predsednik Štaba za obrambo hrvaškega Vukovarja Tomislav Josić, eden najbolj gorečih nasprotnikov cirilice v mestu. Protestniki so danes zahtevali izredno sejo hrvaške vlade in moratorij na uvajanje cirilice Vukovarju. Ponovno uvajanje cirilice na državne ustanove vidijo kot nadaljevanje srbske agresije na mesto, kjer so bili storjeni številni zločini nad hrvaškim prebivalstvom.

Kot kaže vojne rane niti po dobrih petnajstih letih miru in navideznega sožitja še niso povsem zaceljene.

Vukovarski župan Željko Sabo (SDP) je včeraj na izredni novinarski konferenci vse prebivalce mesta pozval k miru, strpnosti in dostojnemu obnašanju, saj si ne želi ponovitve eskalacije nasilja in zaostrovanja razmer med Hrvati in Srbi. Spomnil je, da so že leta 1998 na vukovarske srednje šole, kot tudi na enega izmed vrtcev izobesili dvojezične napise, ki so »do danes na svojih mestih in jih nihče ni poskusil uničiti«.

Obenem je ocenil, da za stopnjevanjem nasilja in protesti stoji največja opozicijska stranka HDZ, čeprav je ta ista stranka leta 2009 podprla uvajanje dvojezičnosti v mestu. Se pa vstaja v podporo Vukovarju širi tudi po ostalih hrvaških mestih. Manjšim zborovanjem in napisom proti cirilici v Vukovarju je bilo zaslediti v Dubrovniku, Splitu, ter še nekaterih hrvaških mestih.