Slovenija

Ptičja gripa že pri sosedih

J. P.
4. 9. 2013, 11.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Italijanski Nacionalni inštitut za zdravje je zabeležil pozitivno diagnozo okužbe z visoko patogeno ptičjo gripo podtipa H7N7 pri osebi, ki bolehala za konjunktivitisom – vnetjem očesne veznice.

Reuters
Virus v Severni Italiji

Ta je bila po službenih dolžnostih izpostavljena okuženi perutnini na farmah v regiji Emilia Romagna v Severni Italiji. V Italiji so bili od sredine avgusta potrjeni štirje izbruhi ptičje gripe – odstranjenih je bilo tisoče ptic, da bi preprečili širjenje izredno nalezljivega virusa. Podtip H7N7 se na človeka prenaša zgolj ob neposrednem stiku z okuženo oziroma mrtvo živaljo.

Reuters
Ukrepanje v skladu z navodili

Prenos virusa s človeka na človeka je malo verjeten.

Napram drugim podtipom ta za človeka pomeni zgolj blažje bolezensko stanje, kot je že navedeno vnetje očesne veznice. Podobno se je zgodilo tudi na Nizozemskem, ko je tam prišlo do izbruha. Ker je prenos s človeka na človeka redek, se širjenje povečini zameji samo od sebe in ne predstavlja grožnje za širšo skupnost. Kot pravijo pristojne oblasti so v zvezi z nedavnim izbruhom že primerno ukrepali. Kaj pa to pomeni za nas? 

Vesti iz Mehike

Iz Mehike prihajajo poročila o dveh izbruhih H7N3 visoko patogene ptičje gripe, zato že poteka cepljenje ogroženih ptic, potrebni ukrepi pa so menda že v teku.

Cepivo 

Japonski strokovnjaki bodo začeli proizvajati cepivo za patogeno ptičjo gripo podtipa H7N9, potem ko so iz Kitajske začela prihajati poročila o človeških okužbah. Cepivo bo temeljilo na tistem, ki ga je izgotovil Inštitut za nalezljive bolezni, v navezi s proizvajalci cepiv. Proizvodnja naj bi stekla enkrat ta mesec. Cepivo bo najprej preizkušeno na živalih in šele nato bo odločeno, če bodo nadaljevali s testiranjem na ljudeh.