Svet

Pozor! Pazite se nevarnosti na spletu

Simon Rosc
19. 8. 2013, 18.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Samomori zaradi izsiljevanja ali pa žalitev na spletnih straneh se zadnje čase dogajajo zelo pogosto. Tokrat je zaradi spletnega izsiljevanja samomor storil 17-letnik.

Po navadi je težave sprejel z nasmehom.

Najstnik Daniel Perry iz Dunfermlina je nič hudega sluteč preko Skypa klepetal z dekletom svojih let. Vsaj mislil je, da govori z dekletom, v resnici pa je šlo za grdo prevaro, ki se ni dobro končala. V prepričanju, da gre za dekle, je najstnik poslal nekaj svojih kočljivih fotografij. Nato pa je prejel sporočilo od osebe, ki se je izdajala za dekle, da naj takoj nakaže denar na transakcijski račun, sicer bo fotografije pokazal njegovim staršem.

Daniel Perry preko spletne kamere

Otroci in mladostniki lahko v primeru stiske pokličejo na TOM telefon na brezplačno številko 116 111.

Na dan smrti je Daniel svojim prijateljem na Twitterju zapisal podatke svojega računa na Skypu in jih pozval, naj ga kontaktirajo. Le malo preden je storil samomor, je najstnik na svojem prenosnem računalniku izsiljevalca vprašal: »Kaj lahko naredim, da ne boš pogovora pokazal staršem?« Izsiljevalec mu je ukazal, naj nakaže denar na transakcijski račun ali pa njegovo življenje ne bo več to, kar je bilo, in bo bolje, če bi bil mrtev. Pozneje tistega dne je poslal SMS svoji sorodnici, da je imel namen priti domov, a se je raje odločil, da konča svoje življenje. Daniel je skočil z mostu v bližini svojega doma. Ko so ga rešili z rešilnim čolnom, je bil še vedno živ, a je kmalu za tem umrl. Njegova mama je dejala, da želi, ko se bo počutila dovolj močno, pomagati pri preprečevanju tovrstnih zlorab in izsiljevanj.

Hannah Smith

Tokratna smrt je ponovno obudila spomin na pretekle samomore najstnikov, ki so se zgodili zaradi podobnih izsiljevanj ali žalitev na spletnih portalih. Nazadnje je odmeval primer 14-letne Hannah Smith, ki so jo našli obešeno, potem ko so jo žalili neznanci na spletni strani ask.fm.

Spletni portali, predvsem pa družabna središča, dajejo ravno zaradi tovrstnih primerov čedalje večji poudarek zagotavljanju varnosti najstnic in najstnikov na svojih spletnih straneh, saj je očitno veliko nepridipravov, ki se ne zavedajo, kaj lahko njihovi komentarji povzročijo.

Pri nas lahko mladostniki v primeru stiske, potrebe po pomoči ali pogovoru pokličejo na TOM telefon na številko 116 111.