Svet

Kmetje ne smejo stavkati

(uk)
19. 8. 2013, 18.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kmetje iz hrvaške Baranje so se danes s traktorji odpravili na protestni pohod v Zagreb, a je policija kakšnih 50 traktorjev ustavila že pri Osijeku.

Reuters

Kmetje iz hrvaške Baranje so se danes s traktorji odpravili na protestni pohod v Zagreb, a je policija kakšnih 50 traktorjev ustavila že pri Osijeku. »Zdaj ne moremo ne naprej ne nazaj. Ne vemo, kaj bomo storili. Prepirati se nočemo. To je sramota,« je dejal predsednik zadruge Baranjska brazda Petar Pranjić. »Kmetje se niso imeli namena spopasti s policijo.« Po navajanju hrvaških medijev je policija kmetom zagrozila z visokimi kaznimi, če bodo ovirali promet. Pranjić je še dodal, da mnogi kmetovalci nimajo denarja za gorivo. Kmetje so s protestno vožnjo v Zagreb grozili že dalj časa, da bi tako opozorili na po njihovem mnenju nevzdržne razmere v kmetijstvu. Hrvaška vlada pa ne popušča. Minister za kmetijstvo Tihomir Jakovina je še enkrat dejal, da verjame, da gre za maloštevilne posameznike, ki zaradi pomanjkanja znanja in neuspehov pač podležejo hujskačem. Napovedovali so, da se bo pohoda v Zagreb udeležilo več kot tisoč traktorjev, a se je večina protestnikov na koncu ustrašila. Ker jim pohod danes ni uspel, kmetje zdaj napovedujejo proteste in blokade cest.

Med drugim zahtevajo razrešitev vodstva hrvaške kmetijske zbornice, ki da ne zastopa interesov kmetov. Prav tako se zavzemajo za odstop hrvaškega kmetijskega ministra Tihomira Jakovine, za katerega trdijo, da je zavajal javnost in predstavljal izkrivljeno sliko o stanju v kmetijstvu. K protestom je kmete poleg na splošno nevzdržnih razmer v kmetijstvu spodbudilo tudi nezadovoljstvo z letošnjimi odkupnimi cenami pšenice. Odziv hrvaške vlade na zahteve kmetov je bil doslej razmeroma hladen. Kmetje so Milanoviću na primer dali rok do petka popoldne, da se sestanejo in pogovorijo o njihovih zahtevah, a premier se na to ni odzval. Namestnica kmetijskega ministra Snježana Španjol je danes sporočila, da se na ministrstvu zavedajo težav, a da je edini način reševanja situacije dialog in ne izsiljevanja.