Svet

Zaklal jo je, ker je izvedel, da je lezbijka

M.J.
9. 7. 2013, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Najbolj brutalen nasprotnik boksarske prvakinje Christy Martin je bil njen ponoreli mož James. Zabodel jo je in ustrelil, ko mu je povedala, da ga zapušča zaradi ljubice

wikipedia

Toda tako kot pri svojih devetinštiridesetih zmagah v ringu se je nekdanja prvakinja v super težki kategoriji izvlekla in preživela. Zdaj njenega nekdanjega moža, ki je bil tudi njen trener, čaka 25 let zapora. Porota v Orlandu na Floridi ga je obtožila poskusa umora druge stopnje in nasilnega napada. »To je največja zmaga v Christyjinem življenju,« je dejal tožilec Ryan Vescio.

43-letna Christy, ki zdaj uporablja dekliški priimek Salters, je potrebovala kar nekaj časa, da je dojela, kaj pomeni obsodba: »Odkrito rečeno, sem brez besed,« je povedala na stopnicah pred sodiščem.

Po napadu, ki se je zgodil 23. novembra 2010 v njeni hiši v Apopki, je bila na robu smrti.

Do morilskega napada je prišlo, ker je Christy, ki je bila nekoč na naslovnici revije Sports Illustrated, sprejela najpogumnejšo odločitev: da bo razkrila spolno usmerjenost.

Odločila se je, da bo 68-letnega moža zapustila zaradi ljubezni iz šolskih dni, Sherry Jo Lusk. »Christy je sprejela odločitev, da bo živela zase,« je dodal Vescio, »saj si je preprosto želela živeti svoje življenje.« S Sherry sta znova navezali stike po spletu.

Z Jamesom Martinom sta živela tako rekoč ločeno življenje, še preden se je odločila za ločitev in razkritje duše. Bala se je, da bi jo zaradi priznanja mož hotel ubiti, vendar se je odločila, da je resnica vredna tega. »Tudi če me bo napadel, moram umreti ali preživeti,« si je rekla 160 centimetrov visoka boksarka.

Kot je predvidevala, je soočenje z Martinom eksplodiralo v nasilje. Zgrabil je nož in zarezal v Christy. Kri ji je vrela iz ran na nogi in trupu, ko je šel brutalnež iskat še pištolo kalibra 9 mm. Preveč ranjena, da bi lahko v rokah držala pištolo, je vedela, da se lahko reši samo tako, da s pištole odlomi zatič, »tako da bi mu ostal samo en naboj, da me ubije«. Neverjetno, a res ji je uspelo odlomiti zatič. Martin jo je pustil ležati krvavečo na tleh. Hlipala je in prosila, naj ji pomaga. Vrnil se je, a ne, da bi ji pomagal. Vanjo je nameril pištolo in sprožil. »Ustrelil me je v levi del prsnega koša, samo nekaj centimetrov od srca.«

Kljub grozljivim ranam in izgubi krvi je zbrala dovolj moči, da se je opotekla na ulico in ustavila motorista, ta pa jo je takoj odpeljal v bolnišnico.

Martina so aretirali čez teden dni. Skrival se je v skednju za stanovanjskimi bloki.

James Martin prisega, da se bo na sodbo pritožil, toda Christy je pripravljena na še eno rundo. »Storili bomo vse, kar je v naši moči, da bo ostal za zapahi, kamor sodi,« je zatrdila.

Odločena je, da si bo v ringu znova izbojevala pot na vrh. Vanj je prvič stopila sedem mesecev po napadu, a je izgubila.

»Takole je: 23. novembra me je pustil, da bi umrla. Umirala sem na tleh lastnega doma. Z božjo pomočjo in pomočjo drugih sem zbrala dovolj moči, da sem se postavila na noge in odkorakala. Zapustila sem Christy Martin, ki je živela 23 let, in zdaj se je rodila nova Christy.«