Slovenija

Razlog za umor bi bile lahko droge

G.T.
9. 7. 2013, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

32-letni Boštjan Breznik je v petek zvečer z nožem prerezal vrat nesojenemu tastu, 55-letnemu Francu Krambergerju, ki je sedel na kavču pred hišo.

G.T.

Sosedje so pretreseni, saj je Franc veljal za dobrega človeka, ki je bil vselej pripravljen pomagati, medtem ko za Boštjana ne najdejo veliko lepih besed.

Po tednu dni, ko je v Spodnjem Velovleku v okolici Ptuju prišlo do trikratnega poskusa umora, se je pretekli petek zvečer zgodil umor v le slabih 17 kilometrov oddaljenih Trnovcih 24, v občini Sveti Tomaž pri Ormožu, kjer je 32-letni Boštjan Breznik z nožem do smrti zabodel očeta svoje partnerke, 55-letnega Franca Krambergerja. Včeraj je domačija, v kateri je Krambergerju njegov nesojeni svak z nožem prerezal vrat, da je izkrvavel, samevala. Po dvorišču so se pasle kokoši, pes je bil privezan, na strahoten umor pa sta spominjali le pokojnikova fotografija in sveča na manjši mizici pred hišo. Ker je bil Franc tudi gasilec, je bila na vaškem gasilskem domu izobešena črna zastava.

Domačini, ki niso želeli biti imenovani, pravijo, da so kaj podobnega sicer pričakovali, saj so vsi v tej hiši pogosto posegali po alkoholu, prepiri med Francem in Boštjanom, ki je na v Trnovce 24 preselil pred enajstimi leti, so se vrstili. A nihče ni upal niti pomisliti, da bi bil mladenič zmožen kaj takšnega. O Francu govorijo samo najlepše, medtem ko do Boštjana ne kažejo tolikšnega spoštovanja. »Četudi je bil Franc brez službe, je bil človek, ki smo ga imeli vsi radi. Vsakemu je pomagal in še usodnega dne so vsi skupaj spravljali seno. Kolikor vem, je Boštjan potem odšel v gostilno, Franc pa s traktorjem še pomagat k sosedu. Zvečer, ko se je vrnil domov, naj bi sedel na kavč pred hišo, Boštjan, ki naj bi v gostilni spil kar nekaj steklenic piva, je pristopil izza hrbta in prerezal vrat,« je pripovedoval eden izmed domačinov. Dodal je, da je imel Boštjan večkrat opravka s policijo, v baru Baza v Senčaku pri Juršincih, od koder je sam poklical policijo, pa so povedali, da je bil tudi večkrat na psihiatričnem zdravljenju, saj je imel težko otroštvo, vendar naj bi imel Francovo hčerko, Andrejo, in njunega desetletnega sina zelo rad.

Sosed Jožek Priol pravi, da je policija redno hodila na naslov Trnovci 24, kjer sta živela pokojni in Boštjan. »Res smo bil šokirani, ko smo izvedeli, saj si je bil Franc dober z vsakim. Vedno je potrobil, ko se je peljal mimo naše hiše, včasih celo ustavil, da sva kakšno rekla, česar pa za Boštjana ne morem reči. Bil je kot klošar, vozil se je z mopedom, kot da je samo on in nihče drug. Vedno se je držal zase,« razlaga Priol. Najbližja soseda Jelka Berny, ki živi le nekaj metrov stran, pa Boštjanovega početja ne pripisuje zgolj alkoholu. »Veliko so se prepirali, ker nihče izmed njih ni hodil v službo. Glavni problem je bil res alkohol, saj so bili prav vsi odvisniki, čeprav je bil Franc redkeje pijan kot drugi. Veliko je bil zdoma, saj je bil priden in je veliko pomagal ljudem,« razlaga Bernyjeva in nadaljuje, da so bile po njenem vzrok za Boštjanovo vedenju droge. Ko je Boštjan kaj spil, mu ni bilo mogoče ničesar dopovedati, a obnašanje, kot sem ga večkrat videla, ni bilo od alkohola. Tudi sama je imela sina, ki se je drogiral, zaključuje, zato pogosto njegovo obnašanje – glasno kričanje in zmerjanje – ni bilo posledica alkohola.