Svet

Državljanska vojna v Siriji terjala že 93.000 žrtev

STA/M.J.
13. 6. 2013, 13.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Od začetka državljanske vojne v Siriji marca 2011 je v državi življenje izgubilo že več kot 93.000 ljudi, od tega najmanj 6500 otrok, so danes sporočili Združeni narodi, ki se bojijo, da je dejansko število žrtev še veliko višje.

Wikipedia

Opozorili so tudi na to, da je število ubitih v enem mesecu močno naraslo. "Pozivam strani, naj nemudoma razglasijo prekinitev ognja, preden bo ubitih ali ranjenih še na deset tisoče ljudi," je dejala visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay. Dodala je, da je samo od decembra lani umrlo skoraj 27.000 ljudi.

Kot je dejala, so vsak mesec od julija lani zabeležili najmanj 5000 smrti, medtem ko je še poleti 2011 to število znašalo 1000, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Največ smrti so zabeležili v okolici Damaska in Homsa, sledijo regije Alep, Idlib, Dera in druge.

"Poleg tega obstajajo verodostojna poročila o mučenjih in usmrtitvah otrok in celotnih družin, vključno z dojenčki," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še opozorila komisarka.

Poročilo je po besedah Pillayeve razkrilo vse hujše razsežnosti konflikta, ki se je razvil iz mirnih protestov proti predsedniku Bašarju al Asadu pred več kot dvema letoma in se sprevrgel v krvavo državljansko vojno.

Velika večina ubitih je moških, pri čemer pa strokovnjakom ni uspelo ugotoviti, v kolikšni meri gre za borce oz. civiliste.

Poleg tega v približno treh četrtinah primerov ni navedena starost, je pa Združenim narodom uspelo zabeležiti smrt najmanj 6561 mladoletnih oseb, med katerimi je najmanj 1729 otrok, mlajših od deset let.

"Poleg tega obstajajo verodostojna poročila o mučenjih in usmrtitvah otrok in celotnih družin, vključno z dojenčki," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še opozorila komisarka.

Kritična je bila do obeh strani. Izpostavila je vladno bombardiranje in zračne napade mestnih območij in napade upornikov na naseljena območja in v središčih mest, še posebej v Damasku.

Najnovejše poročilo ZN o ubitih v Siriji, ki zajema obdobje do konca aprila, je sicer za 30.000 višje od zadnje številke. Ta je zajemala obdobje do novembra lani, piše BBC.