Svet

Tudi v Franciji imajo dovolj vsega

STA/M.J.
13. 6. 2013, 13.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Potem ko so za veliko nevšečnosti v letalskem prometu s stavko v torek in sredo poskrbeli francoski kontrolorji zračnega prometa, je Francijo zdaj ohromila še stavka zaposlenih na železnici.

Reuters

Vozi le okoli 40 odstotkov hitrih vlakov TGV in regionalnih vlakov. Zaposleni so začeli stavkati v sredo zvečer, končali pa naj bi jo v petek zjutraj.       V Švico vozi polovica vlakov, v Italijo pa le tretjina. Eurostarjevi vlaki med Parizom in Londonom vozijo normalno, prav tako niso motene hitre povezave z Belgijo, Nizozemsko in Nemčijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sindikati nasprotujejo načrtom vlade, ki namerava ustanoviti novo državno železniško podjetje. Vanj bo povezala francoske železnice SNCF in podjetje RFF, ki upravlja železniško omrežje, medtem ko bo njuno upravljanje zaradi evropske zakonodaje ostalo ločeno.

Vlada zagotavlja, da bo delovanje železnic zaradi reforme učinkovitejše, medtem ko dodatnih stroškov za davkoplačevalce ne bo. Sindikati se po drugi strani bojijo, da bodo spremembe vodile v razpad sedanjega sistema, s stavko pa izražajo tudi protest proti nedavnemu odpuščanju.

Sindikati navajajo, da je delo v minulih petih letih izgubilo 10.000 ljudi. Železnice SNCF v železniškem omrežju zaposlujejo 150.000 ljudi, dnevno pa vozi 15.000 vlakov. Sindikati želijo poleg tega dodatno pritisniti na vodstvo, saj bodo v petek potekala pogajanja o plačah.

Francoski kontrolorji zračnega prometa so s stavko v torek in sredo poskrbeli za kaos v letalskem prometu. Tako v torek kot tudi v sredo so morali odpovedati okoli 1800 letov. Stavkati bi morali tudi danes, a so tretji dan stavke odpovedali. Kontrolorji so izrazili nasprotovanje načrtom Evropske komisije glede vzpostavitve enotnega evropskega zračnega nadzora.