Svet

Ubiti med potjo na pogreb...

STA / S.R.
13. 5. 2013, 12.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V eksploziji bombe na jugu Afganistana je bilo danes ubitih 10 civilistov, med katerimi so tudi ženske in otroci, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters

Žrtve so potovale na pogreb dveh ljudi, ki sta umrla v podobnem napadu pred nekaj dnevi.

Eksplozija je po navedbah načelnika policije v provinci Kandahar, Abdula Razika eksplodirala pod kombijem, pri čemer so bili ubiti trije moški, štiri ženske in trije otroci. Vse žrtve so bile civilisti, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zagotovil tiskovni predstavnik guvernerja province Javed Faisal.

Bombo so po besedah Faisala podstavili talibani, čeprav slednji zanikajo, da v boju proti režimu predsednika Hamida Karzaja ciljajo tudi na civiliste.

Nasilje v Afganistanu se je okrepilo od 27. aprila, ko so uporniki napovedali spomladansko ofenzivo. Gre za ključno obdobje za državo, v kateri nadzor nad zagotavljanjem varnosti prevzemajo domače sile.

Zveza Nato bo svojo bojno misijo v Afganistanu končala do konca prihodnjega leta, tuji vojaki pa so že začeli umik. Medtem pa se vse bolj širi strah, da bi lahko država znova zapadla v državljansko vojno.