Svet

Smrtnih žrtev že preko 1100

STA / S.R.
12. 5. 2013, 10.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Število smrtnih žrtev v zrušenju stavbe v Bangladešu, v kateri je bilo več tovarn, je danes, skoraj tri tedne po nesreči, po najnovejših podatkih doseglo 1125, potem ko so minulo noč našli 15 novih trupel.

Reuters
Končno število žrtev bo najverjetneje še višje...

Gre za eno največjih industrijskih katastrof na svetu, število žrtev pa bi lahko še naraslo, ker je treba preiskati še preostale ruševine.

V osemnadstropni stavbi Rana Plaza v predmestju bangladeške prestolnice Daka naj bi bilo v času nesreče več kot 3000 tekstilnih delavcev. V kompleksu so izdelovali oblačila za zahodne tekstilne znamke, preden se je 24. aprila zrušila stavba.

Uradniki, ki nadzorujejo reševalno akcijo, so sporočili, da so doslej iz ruševin rešili skupno 2438 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nazadnje so v petek rešili 18-letno tekstilno delavko, potem ko je pod ruševinami preživela 17 dni. Po navedbah zdravnikov okreva in je izven življenjske nevarnosti. Preživela je s pitjem deževnice, jedla pa je ostanke hrane.

Medtem na kraj katastrofe še vedno prihaja množica ljudi, ki žalujejo, nekateri od njih pa še vedno upajo na dobre novice glede svojcev. Identifikacija številnih žrtev namreč še vedno poteka.

Zaradi strahu, da bi zahodne tekstilne znamke zmanjšale naročila ali celo prekinile sodelovanje z bangladeškimi podjetji, je vlada prejšnji teden oznanila sestavo komisije, ki bi pregledala več tisoč tekstilnih tovarn za morebitne varnostne napake.

Industrijske nesreče so v Bangladešu sicer pogoste. Nazadnje je v četrtek v požaru v tekstilni tovarni v Daki življenje izgubilo osem ljudi, novembra lani pa je v največjem požaru v zgodovini tekstilne industrije te države umrlo 111 tekstilnih delavcev.