Svet

Japonska bo po odpravljenih napakah dovolila polete z dreamlinerji

STA / J.P.
26. 4. 2013, 11.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Japonska bo po odpravljenih napakah na akumulatorjih danes ponovno dovolila lete dreamlinerjev ameriškega proizvajalca Boeing, so sporočili z japonskega prometnega ministrstva.

Wikipedia

Napoved ministrstva je sledila ugotovitvam ameriške uprave za varnost v zračnem prometu (FAA), ki je potrdila ukrepe za odpravo napake na akumulatorjih dreamlinerjev.

Japonski letalski družbi ANA in Japan Airlines (JAL), ki sta med najpomembnejšimi strankami družbe Boeing, sta sicer že pred časom ocenili, da bo za odpravo napak potrebnih več mesecev, saj bodo nujna tudi varnostna testiranja. ANA danes ni želela komentirati odločitve ministrstva, medtem ko v JAL za komentarje niso bili dosegljivi.

FAA se je januarja odločila prekiniti polete z dreamlinerji, potem ko je na Japonskem moral zasilno pristati dreamliner japonske letalske družbe All Nippon Airways. Na zaslonu v pilotski kabini se je izpisala težava z akumulatorjem, pilot pa je zaznal nenavaden vonj.

Na letalu, ki je bilo na poti iz mesta Ube v Tokio, je bilo 129 potnikov in osem članov posadke, pri zasilnem pristanku pa jih je bilo nekaj lažje poškodovanih. Večinoma gre za praske, ki so jih ljudje dobili, ko so zapuščali letalo skozi zasilne izhode.

Preiskovalci so kasneje odkrili počrnel akumulator, z ožganinami na modri prevleki. Kot so domnevali, bi lahko bila vzrok za to nezadostna zaščita na akumulatorjih.