Svet

Ameriški Slovenci se bodo poslovili od Rožmana

STA / S.R.
7. 4. 2013, 08.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenski katoličani v ZDA se bodo danes z mašo v Lemontu pri Chicagu poslovili od nekdanjega ljubljanskega škofa, pokojnega Gregorija Rožmana, ki ga bodo prepeljali v Slovenijo in 54 let po njegovi smrti v soboto 13. aprila pokopali v grobnici slovenskih škofov v ljubljanski stolnici.

Wikimedia
Gregorij Rožman

Rožmanovi posmrtni ostanki že več dni počivajo v pogrebnem zavodu v Lemontu, kjer so jih prestavili v novo krsto. Ta bo danes postavljena v samostanski cerkvi sv. Marije pomagaj, prinesli pa jo bodo predstavniki ameriških Slovencev iz različnih delov ZDA.

Po bedenju bo zvečer po slovenskem času potekala poslovilna maša, ki jo bo vodil upokojeni pomožni škof Clevelanda Edvard Pevec, somaševala pa bosta upokojeni pomožni škof Chicaga John Gorman in ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Poleg molitev je predviden tudi nastop pevskih zborov. Rožmanove posmrtne ostanke bodo nato vrnili v pogrebni zavod, sredi tedna pa prepeljali v Slovenijo.

Jamnik, ki je za to priložnost obiskal Lemont, bo pred začetkom bedenja v isti cerkvi samostana slovenskih frančiškanov daroval sveto mašo. Pater Metod Ogorevc je dejal, da ob slovesu od škofa Rožmana pričakujejo vernike iz Lemonta oziroma Chicaga, Clevelanda, Milwaukeeja, New Yorka in drugih delov ZDA, kjer živijo ameriški Slovenci.

Gregorij Rožman se je rodil 9. marca 1883 v vasi Dolinčice blizu Bistrice pri Pliberku na avstrijskem Koroškem. Ljubljanski škof je postal leta 1930 in to ostal do svoje smrti 16. novembra 1959 v Clevelandu, saj papež nikoli ni sprejel njegovega odstopa. Leta 1945 je pred komunisti pobegnil v Avstrijo, nato v Švico od tam pa leta 1948 v ZDA.

V Slovenijo se ni mogel vrniti, ker ga je vojaško sodišče leta 1946 zaradi domnevnega sodelovanja z okupatorjem in izdaje obsodilo na 18 let strogega zapora, odvzem državljanskih pravic in zaplembo premoženja.

Rožman je sicer veliko potoval po ZDA, trikrat je obiskal Slovence v Argentini in tudi v Čilu, Kanadi ter Ekvadorju. Obiskal je tudi zahodno Evropo. Po smrti so ga pokopali na samostanskem pokopališču v Lemontu, ki je za ameriške Slovence podobno romarsko središče kot v Sloveniji Brezje.

Slovenska sodišča so leta 2009 končala postopek razveljavitve obsodbe, s čimer je bil izpolnjen pogoj Katoliške cerkve, da se lahko njegovi posmrtni ostanki vrnejo v Slovenijo.