Svet

Več mrtvih v napadu talibanov

STA / J.P.
3. 4. 2013, 16.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V afganistanskem mestu Farah so talibani danes napadli sodišče.

Wikipedia
Še en napad več.

Po zadnjih podatkih je bilo ubitih najmanj 44 ljudi, 91 je bilo ranjenih. Med žrtvami je tudi devet napadalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dva napadalca sta umrla, ko sta pred vhodom v sodišče sprožila avtomobil bombo, najmanj dva pa so med streljanjem ubili varnostniki.

Predstavnik lokalnih oblasti je potrdil, da je bilo v napadu ubitih 34 civilistov, šest vojakov in štirje civilisti.

Policijski viri navajajo še, da ni povsem jasno, ali je bila tarča dejansko sodišče ali katera od drugih bližnjih stavb. Okoli 200 metrov stran od prizorišča napada se na primer nahaja tudi guvernerjev urad.

Odgovornost za napad so že prevzeli talibani, ki so navedli, da je šlo za napad s strelnim orožjem in granatami. Območje je bilo zaprto, dokler varnostne sile niso obvladale vseh napadalcev.

V Afganistanu je trenutno 78 pripadnikov Slovenske vojske, ki jih bo ta mesec zamenjal 19. slovenski kontingent s 56 pripadniki. Težišče njihovega delovanja je ravno v pokrajini Farah, kjer slovenski kontingent svetuje afganistanski vojski.

V Slovenski vojski so sporočili, da pripadniki slovenskega kontingenta med napadom niso bili v bližini dogodka in pri tem tudi niso bili neposredno ogroženi. Po besedah poveljnika 18. slovenskega kontingenta v silah Isaf polkovnika Roberta Šipca kontingent nadaljuje svoje delo, pri tem pa spoštuje vse varnostne predpise, so zapisali na spletni strani.

Po navedbah Slovenske vojske je bil sicer tarča napada poslopje lokalnega guvernerja v pokrajini Farah, ki se nahaja približno tri kilometre od baze, kjer so nameščeni pripadniki 18. slovenskega kontingenta.