Svet

Marc brez moškosti, Venera brez rok

STA / S.R.
27. 3. 2013, 16.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Antična kipa Marca in Venere, ki stojita na sedežu italijanske vlade, sta ostala brez protez, ki sta jih dobila na zahtevo bivšega premiera Silvia Berlusconija.

Reuters
Kipa Marca in Venere sta zopet takšna, kot pred obnovitvijo (desno).

Marc je tako spet brez moškosti, Venera pa brez obeh rok, poročajo italijanski mediji. Marmorna kipa stojita v rimski palači Chigi, kjer se nahaja sedež italijanske vlade. Berlusconi je leta 2010, ko je bil predsednik vlade, ugotovil, da sta kipa "nepopolna", zato je zahteval njun popravek.

Kljub glasnemu nasprotovanju umetnostnih zgodovinarjev je Mars znova dobil roko, ščit, penis in konico meča, Venera pa obe roki.

Kipa, ki izvirata iz leta 175 pred našim štetjem, so našli leta 1918 v Ostii blizu Rima. Predstavljata rimskega cesarja Marka Avrelija in njegovo ženo Faustino, preoblečena v boga vojne in boginjo ljubezni.

Maja lani, po Berlusconijevem odstopu, so kipa prepeljali v narodni rimski muzej, kjer so jima odstranili proteze. Namestitev protez je stala 70.000 evrov in sprožila glasne polemike, saj je vlada kulturi odtegnila precej proračunskih sredstev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.