Svet

Papež Benedikt XVI. uradno zaključil vodenje Cerkve

STA / A.M.
28. 2. 2013, 20.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Papež Benedikt XVI. je ob 20. uri uradno zaključil svoj pontifikat. Kot prvi papež po 600 letih je odstopil s položaja.

V Vatikanu se je sedaj začelo t.i. obdobje sede vacante oz. izpraznjenega papeškega sedeža. Sveti sedež začasno vodi kardinal kamerleng, čigar naloga je tudi pripraviti konklave, na katerem bodo kardinali izvolili naslednika Benedikta XVI. O datumu naj bi se kardinali začeli pogovarjati v ponedeljek.

Prav ob tej uri so se tudi zaprla vrata papeške rezidence v Castel Gandolfu, kamor se je umaknil že pred nekaj urami, zapustila ga je tudi švicarska garda. V Vatikanu se je začelo t.i. obdobje praznega papeškega sedeža.

Prav tako ob 20. uri je kardinal kamerleng, državni tajnik Tarcisio Bertone zapečatil papeško stanovanje v tretjem nadstropju apostolske palače ter dvigalo, ki vodi do njega. Tako bo ostalo do izvolitve novega papeža, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Benedikta XVI., ki po novem nosi naziv papež emeritus, so poleg tega ob 20. uri zapustili pripadniki švicarske garde, ki so bili odgovorni za njegovo varnost. Slekli so svoje uniforme in se v navadnih oblačilih vrnili v Rim.