Svet

Skrivnostne smrti v morju

J.P.
27. 2. 2013, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predstavniki perujske vlade preiskujejo ducate morskih bitij, naplavljenih na obalah Peruja. Po poročanju Sky News je nasedlo 18 morskih želv, 22 morskih levov, 16 morskih psov, 8 delfinov in 22 morskih ptic.

Pristojni so jih že označili s posebno barvo v okviru preiskave, ki poteka vzdolž 77 milj (124 kilometrov) dolge obale Lambayeque. Kadavre so izmerili, sedaj pa so na vrsti preiskave. Vzrok smrti naj bi bil znan v prihodnjih tednih. Gabriel Quijandria, perujski namestnik ministra za okolje, meni, da je treba vzrok iskati v povišani temperaturi voda, ki načenjajo prehrano nasedlih bitij.

Čeprav preiskave še niso bile zaključene, je Quijandria že ovrgel možnost, da bi lahko šlo za okužbo s težkimi kovinami ali pa za bakterijo. Ne izključuje, da se kaj takšnega lahko ponovi na katerem izmed drugih obalnih območij, tudi v večjem številu. Drugi potencialni krivci bi lahko bili tudi razni virusi, zastrupljena hrana ali pa pomorsko iskanje nafte. Oblasti so ljudi že pozvale, naj se ogibajo plaž v bližini Lime ter na severni obali, dokler ne bo vzrok smrti morskih bitij pojasnjen.