Svet

Prizemljili so boeinge 787 zaradi tehničnih težav

STA
22. 2. 2013, 08.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška letalska družba United Airlines se je odločila, da svojih boeingov 787 ne bo pošiljala v zrak najmanj do junija.

Prav tako je preložila odprtje nove proge od Denverja do Tokia na Japonskem, na kateri bi leteli novi "dreamlinerji", ki se soočajo s tehničnimi težavami.

Preiskovalci v ZDA in drugje po svetu še vedno skušajo ugotoviti, kaj je bil točen vzrok požara v akumulatorju in zasilnega pristanka letal v Bostonu in na Japonskem. Letalske družbe na svetu so od 16. januarja naprej prizemljile vseh 50 boeingov 787 v njihovi lasti.

Tiskovna predstavnica Uniteda Christen David je povedala, da bodo morda njihove 787 poslali v zrak že prej kot šele junija, če bo Boeing našel okvaro in jo zanesljivo odpravil.

Zato od 31. marca ne bodo leteli iz Denverja v Tokio. United izpada boeingov 787 ne bo nadomestil z drugimi letali, ker proga ne bi bila učinkovita.

Ameriška zvezna uprava za zračni promet (FAA) skupaj z Nacionalnim odborom za varnost v transportu (NTSB) še vedno preiskuje okvare. FAA ne namerava izdati dovoljenja za letenje dreamlinerjev, dokler Boeing ne dokaže, da so letala varna.