Gnojenje?

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi Dolinki

G:G./STA
8. 5. 2024, 18.15
Posodobljeno: 8. 5. 2024, 18.20
Deli članek:

Jeseniška občina želi raziskati, kaj je razlog za razrast alg v Savi Dolinki na območju akumulacijskega jezera Hidroelektrarne Moste. Na občini zato čakajo rezultate dodatnih analiz.

Anton Jus / Facebook
Alge so obarvale Savo Dolinko. Kaj pa je bil razlog, da so se tako razbohotile, še ni znano.

Jeseniški župan Peter Bohinec meni, da mora biti razlog za razrast alg povečana koncentracija hranil. Očitek okoljevarstvenikov je bil, da naj bi hranila prišla iz jeseniške centralne čistilne naprave, kar so v javnem komunalnem podjetju Jeko že zanikali. "Včeraj smo imeli operativni sestanek z vodstvom Jeka, kjer so mi zatrdili, da so izcedne vode iz čistilne naprave pregledane ter da so vsi parametri v okvirih, ki jih določa zakonodaja," je povedal župan. Kot je izpostavil Bohinec, se sedaj barva vode že normalizira, treba pa je zadevo raziskati in najti povod za takšen razrast alg. "Sedaj nadaljujejo s preiskavo zadeve in čakamo rezultate analiz vzorcev vode, da bomo z gotovostjo vedeli, kaj je razlog," je dejal župan in dodal, da bodo na podlagi preiskav lahko sprejeli zaključke in potrebne ukrepe.

Glede na to, da se je nekaj podobnega zgodilo že maja 2016, Bohinec meni, da je treba ugotavljati vzporedna dejstva. Kot možen vzrok za povečanje hranil v reki vidi gnojenje, ki se odvija v pomladnem času. Ob tem velja, da desni breg Save, torej Blejska Dobrava in Kočna, še ni priključen na centralno čistilno napravo, saj se že dve leti zatika pri soglasju enega izmed lastnikov zemljišč za izvedbo kanala.

Nekaj se je moralo zgoditi

Na očitek okoljevarstvenikov, da bi bila lahko problem centralna čistilna naprava oziroma njena preobremenjenost, je Bohinec povedal, da bi se verjetno tovrstni pojavi dogajali pogosteje, tako pa ga zdaj osem let ni bilo. "To pomeni, da se je moralo nekaj zgoditi oziroma, da so bili idealni pogoji, da je prišlo do takšnega razrasta alg," razmišlja župan.

Povedal je tudi, da sama čistilna naprava verjetno ne more biti preobremenjena. V času njene izgradnje je bila dimenzionirana na populacijo Jesenic in Mojstrane, pri čemer se Jesenice odtlej niso razširile in se število prebivalcev ni povečalo. Ko se bodo v prihodnje na Jesenicah začeli graditi novi bloki, pa bo treba razmisliti o nadgradnji oziroma razširitvi čistilne naprave.