Sodobno

Vučić po srečanju s Xijem napovedal leteče taksije na Expu 2027 v Beogradu

J.V./STA
8. 5. 2024, 17.10
Posodobljeno: 8. 5. 2024, 17.19
Deli članek:

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes po srečanju s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom dejal, da je Xi zagotovil podporo Kitajske Srbiji pri organizaciji Expa leta 2027 v Beogradu. Takrat bodo po Vučićevih besedah začeli voziti leteči taksiji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vučić in Xi sta danes v Beogradu podpisala skupno izjavo o dvostranskem strateškem partnerstvu in oblikovanju skupnosti Kitajske in Srbija s skupno prihodnostjo v novi dobi. Delegaciji obeh držav sta na slovesnosti izmenjali 28 dokumentov o sodelovanju. Voditelja sta na srečanju govorila o prosti trgovini, industriji, umetni inteligenci, sodelovanju v vojaškem varnostnem sektorju, kulturi, zdravstvu, letalskih prevoznikih, novih letalskih povezavah, Expu 2027 in vrsti drugih tem. Xi je potrdil, da Kitajska ne bo le sodelovala na Expu 2027, ampak da bo s svojimi izkušnjami in znanjem pomagala Srbiji pri njegovi organizaciji. 

Vučić je povedal, da je Srbija od Kitajske kupila pet hitrih vlakov in še devet za lokalne železnice. Napovedal je, da jih bodo kupovali tudi v prihodnje, a da si jih želijo proizvajati v Srbiji. S pomočjo kitajskega podjetja bodo do konca leta končali gradnjo železnice Beograd-Budimpešta na ozemlju Srbije. Madžari naj bi svoj del proge končali do leta 2026. Vučić se je Xiju zahvalil za donacijo 26 milijonov evrov kot podporo nadaljnjemu razvoju Srbije. "Možnosti za napredek vidimo na vseh področjih družbenega življenja," je dejal. Srbija se je o letečih taksijih po začela pogovarjati z eno od kitajskih družb. Imena podjetja Vučić še ni želel razkriti.