Kako so poslovali v letu 2023

Predsednica Nataša Pirc Musar žrtvovala poslovni uspeh za državo

Žiga Kariž
24. 4. 2024, 06.04
Deli članek:

Pregledali smo najnovejše poslovne rezultate podjetij v lasti nekaterih najbolj znanih Slovencev, z Robertom Golobom in Natašo Pirc Musar na čelu.

Marko Vavpotič/M24
Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar ima z možem v lasti podjetje Ruska dača.

Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) je objavila bilance poslovanja slovenskih podjetij. Pregledali smo, kakšne številke so lani beležila podjetja nekaterih najbolj znanih Slovencev. Ob tem naj opozorimo, da vse večje družbe poslovne rezultate objavljajo po reviziji, torej bomo lahko o njihovem poslovanju poročali kasneje.

Robert Golob

Med podjetniki najdemo tudi prvega moža med politiki, Roberta Goloba. Po ločitvi od žene Jane Golob Nemec je namreč postal stoodstotni lastnik podjetja Star Solar, ki se ukvarja s proizvodnjo električne energije. V lanskem poslovnem letu je uradno podjetje vodila njegova 18-letna hči Luna, ki ji je uspelo ustvariti okoli 250.000 evrov prihodkov in kar 70.000 evrov dobička. Poslovni rezultat je sicer malce slabši kot leto prej, a zagotovo ne slab. Kljub dobremu poslovanju je Robert Golob hčerko odstavil s položaja direktorice, nadomestil pa jo je Miran Klanjšček, soprog aktualne poslanke Gibanja Svoboda Mirjam Bon Klanjšček.

Primož Lavre
Robert Golob je lastnik podjetja Star Solar.

Nataš Pirc Musar in Aleš Musar

Naša predsednica ima v solastništvu podjetje in odvetniško družbo. Slednja je po tem, ko se je Pirc Musarjeva odločila zastopati našo državo in državljane, zabeležila znaten upad prihodkov. V letu 2022 je odvetniška pisarna Pirc Musar in partnerji zabeležila skoraj 600.000 evrov prihodkov, leta 2023 pa za okoli 30 odstotkov manj, »le« 410.000 evrov. Kljub temu se je dobiček družbe zvišal s 26.000 evrov v letu 2022 na 39.800 evrovv letu 2023. Iz lastništva odvetniške pisarne se je konec leta 2022 umaknila nekdanja partnerica Nataše Pirc Musar Rosana Lamut Strle, vstopilo pa je več manjših partnerjev. Predsednica ima 47-odstotni lastniški delež, njena šefinja kabineta Ula Tomaduz pa 5-odstotni delež.

V podjetju Ruska dača, ki ga predsednica vodi z možem Alešem Musarjem, se odsotnost predsednice pozna še bolj. Promet se je zmanjšal z 230.000 na 130.000 evrov, ob tem pa je družba pridelala kar 230.000 evrov izgube. V času poslovanja si je nabrala skupno že več kot 700.000 evrov izgube. A kot kaže, si je podjetje kljub temu delno opomoglo, saj se je zmanjšala njegova zadolženost; lahko bi sklepali, da je Aleš Musar, ki je pred meseci prodal večje zemljišče v Ljubljani, podjetje s kupnino dokapitaliziral.

Matjaž Han

Sašo Švigelj/M24.si
Gospodarski minister Matjaž Han je vodenje družinskega podjetja prepustil ženi.

Naš minister za gospodarstvo uradno sicer nima nič z vodenjem družinskega podjetja M & M International, posle je namreč predal soprogi. Prihodki podjetja so se v letu dni zmanjšali z 2,6 milijona na 1,758 milijona evrov, dobiček pa je ostal skorajda enak in se giblje okoli 16.000 evrov. Družinsko podjetje ministra Hana je sicer v preteklih treh letih beležilo strmo rast prihodkov.

Ivo Boscarol

Če je Aleš Musar prodal zemljišče v Ljubljani in s kupnino podprl svoje druge poslovne dejavnosti, pa je znani primorski podjetnik Ivo Boscarol kupil več zemljišč. O številnih poslovnih aktivnostih, v katere vlaga svoj denar, je spregovoril tudi v pogovoru za naš časnik. Kot je povedal, skrivnih vlaganj nima in vse naložbe vodi prek podjetja Boscarol, d. o. o. Kot kaže, nekdanji lastnik podjetja Pipistrel že žanje sadove svojih investicij, saj so se prihodki podjetja v letu dni dvignili s 700.000 na pet milijonov evrov. Večji del prihodkov (tri milijone evrov) je prišel iz deležev, ki jih ima Boscarol v drugih podjetjih. Podjetje je ustvarilo tudi več kot 200.000 evrov dobička.

Primož Lavre
Ivo Boscarol že žanje sadove svojih vlaganj.

Joc Pečečnik

Še en slovenski poslovnež, ki je uspešno prodal podjetje in zdaj s kupnino poskuša pomagati razvoju slovenskega podjetništva, je Joc Pečečnik. Pri tem je – vsaj trenutno – malce manj uspešen kot Ivo Boscarol. Kot smo poročali, se je zapletel v zgodbo s propadlim tekstilnim podjetjem Moda Mi&Lan, ki ga kljub večji finančni injekciji ni uspel rešiti. Verjetnost, da se bo projekt obnove stadiona za Bežigradom razvil v uspešno poslovno zgodbo, je vse manjša, nakup polnilnice vode Costella se je za zdaj izkazal za zgrešeno potezo. Costella je še v letu 2022 ustvarila nekaj več kot milijon evrov prihodkov iz prodaje, lani le še nekaj manj kot 400.000 evrov. Ob tem je družba pridelala več kot 280.000 evrov izgube. Družba Elektronček, krovna družba Joca Pečečnika, je svoje prihodke v letu 2023 zvišala z 1,7 milijona na 2,5 milijona evrov, ob tem pa se je dobiček zvišal z 31 tisoč na 85 tisoč evrov.

M24/Sa.R.
Zadnji poslovni projekti Joca Pečečnika ne prinašajo dobička.

Petra Parovel – SWY Brand

Za vse tiste, ki so se v zadnjih dneh čudili dolgim vrstam, ki so se vile pred Gospodarskim razstaviščem, ker so tam prodajali oblačila blagovne znamke SWY Brand, objavljamo še lanske poslovne rezultate te družbe. Vodi jo spletna vplivnica in osebna trenerka Petra Parovel. K njenemu opisu lahko dodamo, da je uspešna podjetnica. Promet družbe SWY Brand se je z 2,1 milijona evrov v letu 2021 zvišal na 3,4 milijona evrov v letu 2022, lani pa se je dvignil na kar 5,2 milijona evrov. Čisti poslovni izid oziroma dobiček se je zvišal s 550.000 na 600.000 evrov, ob tem, da ima družba glede na število opravljenih ur le deset zaposlenih.

Matej Slapnik – Uvecto-Lelosi

Kljub velikemu poslovnemu uspehu blagovne znamke SWY pa je ta še vedno pravi malček v primerjavi z drugo modno blagovno znamko, ki nagovarja podoben tržni segment. Kamniško podjetje Uvecto, ki ga vodi Matej Slapnik, beleži neverjetne poslovne rezultate. Poslovni rezultati za leto 2023 sicer še niso na voljo, saj Uvecto že sodi med srednje velike družbe in mora oddati in objaviti revidirano poslovno poročilo. So pa v letu 2022 ustvarili že več kot 50 milijonov evrov prometa in več kot pet milijonov evrov dobička.