Nov mejnik

Foto: V UKC Ljubljana uspešno opravili prvo robotsko asistirano ginekološko operacijo v Sloveniji

D.K.
5. 3. 2024, 12.12
Posodobljeno: 5. 3. 2024, 12.16
Deli članek:

Le nekaj dni pred 8. marcem, ko slavimo pravice in dosežke žensk, so iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana sporočili odlično novico.

UKC Ljubljana
V UKCL prva robotsko asistirana ginekološka operacija v Sloveniji

Kot so v UKC Ljubljana zapisali v sporočilu za javnost, sta doc. dr. Mija Blaganje in dr. Vid Janša skupaj z ekipo izvedla prvo robotsko asistirano ginekološko operacijo pri nas. "S tem smo tudi ženskam v Sloveniji zagotovili minimalno invazivno kirurgijo, ki omogoča hitrejše in boljše pooperativno okrevanje ter stopili ob bok najnaprednejšim centrom v svetu," so pojasnili.

UKC Ljubljana
Strokovnjaki iz UKC Ljubljana stopili ob bok najnaprednejšim centrom v svetu.

Robotsko asistirane posege so v UKC Ljubljana sicer začeli izvajati že junija 2018. S programom so začeli urologi, z operacijami raka prostate, nato raka ledvic, kasneje so nabor operacij razširili še na tumorje mehurja in na koncu raka mod. Leta 2021 so s programom začeli še abdominalni kirurgi, in sicer z operacijami tumorjev debelega črevesja in danke ter kasneje znanje razširili na tumorje želodca, operacije kompleksnih pooperatvnh kil in na koncu leta 2022 še na operacije tumorjev trebušne slinavke in jeter.

UKC Ljubljana
Doc. dr. Mija Blaganje in dr. Vid Janša z Ginekološke klinike UKCL skupaj z ekipo izvedla prvo robotsko asistirano ginekološko operacijo v Sloveniji

"Gre za tehnološko dovršeno orodje, ki ga v celoti upravlja kirurg, svoje mesto v medicini pa imajo roboti že več kot 20 let. Robotska kirurgija predstavlja prednosti tako za bolnika kot za kirurga. Kirurgu omogoča izvedbo večjih, zapletenih kirurških posegov skozi majhne reze. Zaradi desetkrat povečane slike, ki je tridimenzionalna, je izvedba posega natančnejša. Inštrumenti delujejo podobno kot gibi rok pri odprti kirurgiji, vendar brez tresenja rok. Sistem upravlja kirurg prek posebne konzole in inštrumentov, ki so vpeti na bolnika, in posnema izkušnjo odprte operacije z ohranjanjem naravnega odnosa oko-roka-inštrument ter intuitiven nadzor inštrumentov. Za kirurga je tak način operiranja bolj ergonomski. Kirurg sedi za konzolo, prek katere upravlja inštrumente, ki so nameščeni v bolnika. S tem se izognemo večurnim prisilnim držam, v katerih je kirurg pri odprti ali laparoskopski kirurgiji," so glede robotsko asistiranih posegov zapisali v lanskem internem glasilu UKC Ljubljana.

UKC Ljubljana
V UKCL prva robotsko asistirana ginekološka operacija v Sloveniji

Dodali so še, da so z rezultati zelo zadovoljni, saj je bilo število zapletov zelo majhno, funkcionalni rezultati so boljši, čas hospitalizacije in rehabilitacije pa krajši v primerjavi z laparoskopskimi in odprtimi posegi.