Markovci

Med ljudmi je zavrelo: »Naše fašenske tradicije ne damo!«

Estera Korošec
2. 2. 2024, 21.15
Deli članek:

Za veliko večino Markovčanov je Fašenk, še posebno unikatni večurni sprehod številnih mask po vaseh, sveta stvar, v katero se ne sme posegati. Prav to pa je z odločitvijo o spremenjeni smeri in hitrejšem pohodu maškar v povorki storil župan Milan Gabrovec z nekaj somišljeniki.

Č.G.
Posebnost markovske povorke je množično druženje mask z občani na dvoriščih domačij, kjer jih pričakajo s pijačo in dobrotami. Zato obhod traja večji del sobotnega dne

Pred nekaj dnevi je s tem seznanil predstavnike prijavljenih skupin, ki naj bi se – z izjemo enega – s tem strinjali. Toda ko se je informacija razširila med občani, je zavrelo. Številni so ogorčeni, da si je župan drznil po toliko letih spreminjati tradicijo markovskega Fašenka. Zato ni izključeno – celo zelo verjetno je, da bosta letos v Markovcih celo dve povorki. Novo, obratno smer povorke bodo morale vse skupine strogo upoštevati. Župan naj bi namreč predstavnikom skupin povedal, da jih lahko sicer kaznuje policija.

Številni zagovorniki dolgoletne tradicije fašenskega sprehoda menijo, da v Markovcih nikoli ne bo mogoče in niti ne bi bilo prav organizirati povorke, podobne tisti na Ptuju, saj gre za pristno druženje in dogajanje po vaseh in dvoriščih, ne pa za »uniformiran« pohod skupin mask. Vsekakor jim je treba dati prav, saj je markovska fašenska sobota res nekaj posebnega, nekaj, česar nima noben drug kraj ali občina. Marsikdo se je ob tem tudi vprašal, ali bo župan v prihodnjih letih namestil ograje in prepovedal še »štante« …

Č.G.
Občinski svetnik Daniel Korošec je s prstom pokazal na župana Milana Gabrovca.

Da se s takšno odločitvijo številni ne strinjajo, dokazujejo tudi družbena omrežja, ki te dni pregorevajo v kritikah in negativnih komentarjih. Sprašujejo se, kdo bo iz Zabovcev sploh še prišel do skoraj tri kilometre oddaljenega šotora v industrijski coni. Spet drugi pozivajo skupine, naj svoje nestrinjanje pokažejo tako, da se zberejo v Zabovcih in gredo ravno v nasprotni smeri od želene. Nekateri pravijo, da jih je ravno osrednje dogajanje pred markovsko občino gnalo, da so sploh do tja prišli, letos pa se bo vse zaključilo v zelo kratkem času in bodo »nato brez volje nadaljevali svojo pot proti Zabovcem«. Skupna nota vseh, ki se zgražajo nad to odločitvijo, pa je, da bi morala povorka potekati tako kot prejšnja leta, saj je samo to pravi Fašenk, ki ga ne moreš doživeti nikjer drugje.

Županovi argumenti: »Povorka bo krajša, na skupine se ne bo čakalo več ur«

Novice Svet24
Župan Milan Gabrovec pojasnjuje, da so smer povorke obrnili zato, ker je središče občine v Markovcih.

Župan Milan Gabrovec na drugi strani pojasnjuje, da so smer povorke obrnili zato, ker je središče občine v Markovcih. Odločitev dodatno argumentira s tem, da si obiskovalci, ki pridejo pred občinsko stavbo, zaslužijo videti celoten sprevod, tako kot se formira. Poleg tega so morali vsako leto na prve skupine čakati več ur, česar si po njegovih besedah ne bi smeli dovoliti. »Veliko skupin je bilo ob prihodu v Markovce že precej okrnjenih, saj so se nekateri na poti iz Zabovcev v Markovce 'izgubili'. Prav tako si želimo vse skupaj nekoliko skrajšati, povorka pa bo tudi veliko bolj organizirana. Še vedno pa se bodo maškare lahko ustavile na dvoriščih, kjer jih bodo pogostili domačini. Prav je, da skupine predstavljamo na začetku povorke, ko so v veliko boljši fizični kondiciji kot na koncu.« Dodal je, da si želijo obiskovalcem prikazati kakovostno prireditev, čim bolj podobno povorki. Očitno pa je, da si velika večina prav tega – klasične povorke – sploh ne želi.

Kako je zamišljen potek povorke

Zbirališče letošnje markovske povorke bo po novem na cestnem postajališču pred kanalom, formirala pa se bo vse od prostorov društva upokojencev do cerkve, kjer bo začetek. Nato bo krenila mimo občinske stavbe, kjer se bodo skupine na kratko ustavile, moderator oziroma moderatorka pa bo povedala več o njihovih značilnostih. Trasa se bo nato nadaljevala levo proti Zabovcem, mimo mlina Korošec, nato pa po zgornji cesti skozi vas, zavila bo navzdol proti gostilni Ambiente in se tam zaključila. Občina bo poskrbela za prevoz predšolskih in šolskih otrok, prav tako se bodo lahko do šotora peljali vsi tisti, ki jim bo ob uri odhoda avtobusa uspelo priti do konca trase.

Č.G.
Letos prvič se bo povorka v Korantovi deželi začela v Markovcih pri občinski zgradbi in končala v Zabovcih. Spremenjen bo tudi vrstni red pustnih skupin.

Vsi drugi pa bodo morali nadaljevati pot ob jezeru, mimo Športnega parka Zabovci do prireditvenega šotora v obrtni coni. Ob tej cesti je ves čas potok, zato marsikoga upravičeno skrbi za varnost. Velika vozila pa naj bi imela po mnenju nekaterih precejšnje težave z navozom nazaj proti Markovcem, saj je tam cesta zelo ozka.

Spremenili tudi vrstni red skupin

Letos bodo spremenili tudi vrstni red sodelujočih skupin. Na začetku bosta sicer tako kot vsako leto vrtec in osnovna šola, sledile bodo karnevalske in na koncu etnografske skupine. To odločitev so sprejeli predvsem zato, da bodo karnevalske skupine prej prišle skozi traso. Prejšnja leta so morale namreč vsako leto čakati etnografske skupine, ki se dlje časa zadržujejo na dvoriščih.

Župan je kljub številnim pomislekom prepričan, da bo letošnja povorka uspela, v dobrih dveh urah pa bodo lahko obiskovalci videli prav vse skupine. Izpostavil je, da Fašenk v Markovcih ni samo povorka, ampak traja vse od Bičovega poka in se konča ob polnoči na pustni torek.