Posledice sneženja

Ponekod po državi že več kot 24 ur brez elektrike, nekateri tudi brez gretja

D.K.
20. 1. 2024, 10.46
Posodobljeno: 20. 1. 2024, 11.10
Deli članek:

Včerajšnje sneženje je po državi povzročilo veliko težav. Nekateri pa posledice čutijo še danes. Prebivalci kraja Senožeti, v občini Dol pri Ljubljani, so namreč že 24 ur brez elektrike, poroča spletni portal 24ur.com. O težavah pri oskrbi gospodinjstev z električno energijo pa poročajo tudi iz drugih slovenskih občin.

Bobo
Fotografija je simbolična

Kot poročajo na straneh 24ur.com, to sicer za prebivalce na omenjenem območju ni nič posebnega, saj se ob slabšem vremenu to kar pogosto dogaja. Ob slabih vremenskih razmerah, naj bo to sneg ali že veter, kraj zadnja leta večkrat ostane brez elektrike. Vseeno prebivalce skrbi, če bodo še dolgo brez elektrike, kako bo z ogrevanjem. Mnogi so po navedbah portala ostali tudi brez toplih napitkov in hrane.

"Vsakič, ko je pet centimetrov snega ali malo zapiha, ostanemo brez elektrike," je za 24ur.com povedala prebivalka Maja. "To se dogaja redno, tukaj živim že več kot 20 let. Skrbi nas, kako bo z zalogami hrane, če ne bo elektrike." Kot je še pojasnila, so nekateri ostali brez gretja, tisti, ki imajo indukcijske plošče, pa tudi brez toplih napitkov in obrokov. Zaradi pomanjkanja elektrike ne morejo napolniti niti svojih telefonov. "Počutimo se pozabljeni, kot da smo na koncu sveta."

Pri podjetju Elektro Ljubljana so jim, kot je povedala, sicer obljubili, da bodo poskrbeli za nastalo situacijo.

Da so Senožeti brez elektrike, je za 24ur.com potrdil tudi poveljnik PGD Senožeti, Luka Škarja. Kot je pojasnil, je v stiku z dispečerskimi službami, ki zagotavljajo, da se težava odpravlja. "Ni težava samo pozimi," je omenil "Vsi si želimo, da bi to bilo čim prej odpravljeno, a nimamo nobene točne informacije o tem, kdaj bi to lahko bilo."

Brez elektrike tudi v Mengšu in Trbovljah

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je od okoli 6:40 zaradi okvare na električnem omrežju brez oskrbe z električno energijo tudi večji del Mengša. Posledično je prekinjena tudi preskrba s pitno vodo. Delavci vodooskrbnega podjetja in elektro distributer se trudijo napako odpraviti čimprej.

Brez električne oskrbe so od včeraj okoli 18.00 tudi nekateri prebivalci Trbovelj. Kot navaja Uprava RS za zaščito in reševanje, delavci El. Trbovlje odpravljajo napako. Zaradi težkih razmer na terenu naj bi bila napaka odpravljena danes v dopoldanskem času, so okoli 10.50 navedli na straneh uprave. 

Sicer pa, kot je navedeno na spletni strani Elektro Ljubljana, beležijo izpad električne energije na več lokacijah. 

Na območju Elektra Celje zaradi snega več kot 3000 odjemalcev brez elektrike

Zaradi mokrega snega in posledično podrtih dreves je na nekaterih delih distribucijskega omrežja Elektra Celje prekinjena oskrba z električno energijo, so zapisali na straneh podjetja. 

Na območju Elektra Celje je danes brez elektrike nekaj več kot 3200 odjemalcev, od tega skoraj 2000 na območju distribucijske enote Velenje. 

Danes ob 10.30 je bilo brez oskrbe 3248 odjemalcev, od tega 1985 v distribucijski enoti Velenje (nadzorništvo Velenje, Polzela, Žalec), 663 v distribucijski enoti Krško in 600 v distribucijski enoti Celje (nadzorništvo Vojnik, Laško, Lava, Mestinje).

Na terenu so vse elektromontažne ekipe Elektra Celje, ki se trudijo čim prej odpraviti okvare na daljnovodih, so dodali. "Vse odjemalce prosimo za razumevanje, saj je pri odpravljanju okvar varnost naših zaposlenih na prvem mestu. Naj še dodamo, da naj se odjemalci izogibajo poškodovanim področjem. Prav tako naj se ne dotikajo delov električnih napeljav in naj z napravami ravnajo, kot da so pod napetostjo," so pozvali.