Sezonski delavci

Čez zimo gostinci praviloma brezposelni, spomladi pa spet v službe

Sonja Ribolica
4. 1. 2024, 20.07
Deli članek:

Proti koncu leta je bilo na območju Kopra veliko brezposelnih, v nekaj mesecih pa bodo številke spet nižje. To še posebno velja za gostinstvo in turizem.

Profimedia
Obdobje korone je spremenilo odnos delodajalcev do delavcev v turizmu in gostinstvu.

Na območju koprskega zavoda za zaposlovanje je bilo po zadnjih podatkih, ki so na voljo, konec novembra skoraj 3350 brezposelnih. To v primerjavi z oktobrom pomeni 4,5-odstotno povečanje števila, kar je največ na ravni države. Priliv novih brezposelnih je bil po mesecih upadanja pričakovan. Vrste brezposelnih oktobra vsakič podaljšajo študentje, ki so zaključili izobraževanje in se tako uvrstili med iskalce prve zaposlitve. Poleg tega pa so se prijavili številni sezonski delavci, ki so delali zlasti v gostinstvu in turizmu in so se jim konec oktobra ali novembra iztekle pogodbe o zaposlitvi.

Kmalu se obeta preobrat

»Ne bomo dolgo časa tovrstni rekorderji, trend se bo že kmalu obrnil. Nekatere od teh delavcev bodo delodajalci poiskali v nekaj mesecih, nekatere tudi že februarja, ko se v tej dejavnosti začnejo pripravljati na novo sezono. Delavcev v tej panogi tako ali tako primanjkuje,« pravi Vladimir Popovič, direktor koprske službe zavoda za zaposlovanje. Ugotavlja tudi, da je obdobje korone v tej dejavnosti nekoliko spremenilo odnos delodajalcev do delavcev. Tedaj si je mnogo delavcev, tudi sezonskih, zaradi negotovosti v gostinstvu in turizmu poiskalo službo drugje, večinoma v trgovini in predelovalnih dejavnostih. Nekateri delodajalci so si spričo tega odliva želeli zagotoviti kadre v sezoni in so del dotedanjih sezonskih delavcev zaposlili za nedoločen čas. Tako so bili bolj brez skrbi, medtem ko so drugi mrzlično iskali delavce za sezono. »Prav zaradi tega zaposlovanja za nedoločen čas je zdaj tudi nekoliko manj delavcev, ki po izteku pogodb oktobra pristanejo na trgu dela, pa vendar nekateri delodajalci še vedno sezonsko zaposlujejo, zato je tudi večji priliv v evidenco ravno v oktobru in novembru,« ugotavlja Popovič. A povpraševanje po delavcih v gostinstvu in turizmu je še vedno večje od števila razpoložljivih delavcev, tako je še marsikje, kjer prevladuje sezonski značaj. Tudi zato bo koprski zavod zaposlitveni sejem letos organiziral nekoliko prej, že februarja, medtem ko so ga doslej pripravljali aprila. Tako bodo omogočili, da delodajalci pravočasno navežejo stik z delavci, ki jih zanima to delo, in kadrovsko okrepljeni začnejo priprave na novo sezono.

V prvih enajstih mesecih lanskega leta je bilo na območju koprske službe zavoda za zaposlovanje skoraj 3000 zaposlitev, od tega največ v gostinstvu in turizmu, trgovini, predelovalnih dejavnostih, izobraževanju, zdravstvu, logistiki. »Zelo razveseljivo pa je, da se je v prvih desetih mesecih leta 2023 več kot 220 oseb iz evidence brezposelnih zaposlilo v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva. To je pomemben dosežek, a seveda ne zajema le medicinskih sester, temveč tudi drugi kader, ki ga potrebujejo v zdravstvenih ustanovah, v domovih za starejše in podobno,« pravi Popovič.

Sonja Ribolica
Vladimir Popovič napoveduje, da bodo prve delavce v gostinstvu iskali že februarja.

Do službe tudi dolgotrajno brezposelni

Do konca novembra pa je službo našlo tudi več kot 430 delavcev, ki so bili dolgotrajno brezposelni, torej so bili na zavodu več kot eno leto. Zaposlili so jih v zdravstvu in socialnem varstvu, izobraževanju, trgovini, gostinstvu in turizmu, predelovalnih dejavnostih ... »To je zelo spodbuden podatek, saj potrjuje, da so priložnosti na skoraj vseh področjih in uspešne zaposlitve tudi, če so bili posamezniki pred tem dlje časa brezposelni,« dodaja Popovič.