Postavitev petih vetrnih elektrarn

V Rogatcu ni ovir za izkoriščanje vetra, v Žetalah blokada

Tina Strmčnik
17. 11. 2023, 20.08
Deli članek:

Dravske elektrarne Maribor želijo na grebenu Maclja postaviti pet vetrnih elektrarn – tri so predvidene na območju občine Rogatec, dve na območju občine Žetale. Župan Rogatca Martin Mikolič pravi, da so občani in predstavniki občinskega sveta umeščanju elektrarn, ki naj bi na leto proizvedle približno 90 gigavatnih ur električne energije, naklonjeni.

Profimedia
Kot kaže, ni ovir za postavitev vetrnic v občini Rogatec.

Dravske elektrarne Maribor (Dem) začetek gradnje vetrnih elektrarn, ocenjenih na približno 50 milijonov evrov, načrtujejo v letu 2026. Še letos naj bi pridobile vse strokovne podlage, ki so pogoj za izdelavo okoljskega poročila. »Strokovne podlage identificirajo in omejujejo vsa tveganja, ki lahko vplivajo na ljudi, rastlinske in živalske habitate ter na okolje kot celoto,« so sporočili iz podjetja. Dem se je za postavitev vetrnih elektrarn na grebenu Maceljske gore odločil po analizi meritev vetra, ki jih je v mejnem območju občin Žetale in Rogatec ter Republike Hrvaške izvajal leto dni. Analiza zbranih podatkov je pokazala, da je mesto primerno za energetsko izrabo vetra, zato je ministrstvu za infrastrukturo posredoval pobudo za umeščanje Vetrne elektrarne Rogatec v prostor.

Pričakujejo nadomestilo

Župan občine Rogatec Martin Mikolič meni, da vlagatelj o svoji nameri postavitve elektrarne dobro obvešča javnost. Namera je bila pred leti predstavljena na občinski spletni strani, o njej so poročali mediji, občani so bili po prepričanju Mikoliča z vsem seznanjeni. »Takoj so se lahko odzvali in sporočili, kaj si mislijo o predvidenih mestih elektrarn. Nekateri so izrazili svoje mnenje, nasprotovanj ni bilo, tudi občinski svet je pozdravil namero tega energetskega podjetja.« Postavitev enega agregata je predvidena v bližini ene od domačij, o postavitvi se lastnik domačije usklajuje z vlagateljem. Naslednja bližnja stavba, ki bo v bližini enega od agregatov, je od predvidenega mesta njegove postavitve oddaljena približno 600 metrov, je še povedal župan. Že pred časom je za naš medij omenil, da občina od te naložbe pričakuje nadomestilo, ki lahko znaša od 200 do 300 tisoč evrov letno. Točna višina sredstev bo določena glede na Uredbo o nadomestilu za izrabo prostora za proizvodno napravo na veter. Uredba velja od aprila lani in določa način izračuna vrednosti, ki jo mora proizvajalec električne energije letno plačati občini, v kateri postavi vetrno elektrarno. Pristojni nadomestilo odmerijo za preteklo leto po triodstotni stopnji od vrednosti osnove. Osnova je celoletni prihodek, ki ga zavezanec prejme od proizvodnje električne energije iz vetrne energije njegovih posameznih proizvodnih naprav.

NSi
Župan Rogatca Martin Mikolič: »Manjši del naših občanov bo iz svojih domov videl vetrnice in elektrarne. Slednje bodo verjetno bolj vidne občanom sosednje občine Žetale.«

Nove tehnologije, nižji stebri

Župan Rogatca je pojasnil, da se je tehnologija vetrnih elektrarn v zadnjih letih precej spremenila. Medtem ko je bilo najprej predvideno, da bodo stebri posamezne vetrne elektrarne visoki 165 metrov, bo po novem njihova višina 115 metrov. Po besedah Mikoliča bo izziv, kako vse sestavne dele pripeljati do mesta postavitve. V ta namen bo treba razširiti in obnoviti nekatere lokalne ceste. Tovrstna ureditev pa bo, kot meni župan, dobrodošla za lokalno skupnost.

Črtomir Goznik
Župan občine Žetale Anton Butolen si želi dialoga z državo.

V Žetalah nezadovoljni

Župan Žetal Anton Butolen pa pravi, da tamkajšnja občina soglasja za postavitev vetrnih elektarn ne bo dala. »Dem je državno podjetje, energetika pa je za državo zelo pomembna. Zato smo želeli, da skupaj z ministrstvi rešimo nekatere probleme iz našega lokalnega okolja, vendar pri naših pobudah nismo bili uspešni,« je pojasnil. Dodal je še: »Ne vem, zakaj bi dali soglasje državnim naložbam, če po drugi strani njena ministrstva ne slišijo naših pobud. Kmetijsko ministrstvo nam ne dovoli uporabe 80 arov zemljišč za obrtno cono, čeprav smo zagotovili dodatna zemljišča. Direkcija za vode nam ne dovoli gradnje parkirišča, čeprav izdelovalec vodne študije glede tega ne vidi ovir. In takih težav je v naši občini še veliko.«