Sončna elektrarna

Elektrika s strehe za vsako ceno, stanovalci ne verjamejo več nikomur

Andraž Zupančič
11. 11. 2023, 07.24
Deli članek:

Večstanovanjske zgradbe so bile od nekdaj lahko vir sporov, a največja težava nastane, ko se igra s skritimi kartami. Seveda ima potem vsaka stran svojo zgodbo, v Mariboru pa se je zapletlo ob nameščanju sončne elektrarne. Stanovalci ne dovolijo namestitve, vendar delavci panele že montirajo.

Arhiv
Prebivalci večstanovanjskega bloka se ubadajo s sončno elektrarno, ki si je ne želijo.

Zgodba se je začela že z nakupom stanovanj, kajti z njimi naj bi stanovalci dejansko kupili tudi solastništvo strehe. To pa je investitor, družba Primius, že pred tem dalo v služnostno pravico podjetju Enertec, ki je že začelo nameščanje sončne elektrarne.

»Ne razumemo, kako je to lahko sploh možno. Nihče nas ni nič vprašal, v zameno ne dobimo nič, 95 odstotkov prebivalcev je proti, dela pa se nadaljujejo,« nam je zaupal eden od prebivalcev, ki je želel ostati anonimen. »Etažni lastniki smo trikrat izrazili nestrinjanje in podali nesoglasje k postavitvi elektrarne. Prav tako smo obvestili izvajalca, da mu ne dovoljujemo dostopa do strehe prek skupne etažne lastnine. Izvajalec izvaja gradbena dela, za katera nima soglasij,« je dodal.

Niso vedeli za služnost

Stanovalci pravijo, da ob sklenitvi prodajne pogodbe o etažni lastnini v objektu, v začetku leta 2022, kupcem obstoj služnostne pogodbe za streho ni bil predstavljen oziroma so jim to prikrili. Tudi v uporabnem dovoljenju za objekt, ki ga je izdala Upravna enota Maribor, in notarskem zapisu, ki je del prodajne pogodbe, služnostna pogodba ni omenjena.

Stanovalci so razumeli, da bi morala biti s tem zgodba končana, a ni. »Menimo, da gre za vnaprej načrtovano goljufijo, ves čas nas nadlegujejo, trikrat so od nas želeli izsiliti privolitev, a smo se vedno znova izrekli proti elektrarni. Zato so obrnili ploščo in želi zastopnik podjetja Primius zdaj prikazati, kot da je on tudi proti elektrarni. Kar seveda ni logično,« dodajajo prebivalci.

Načelno niso proti elektrarni, a nasprotujejo temu, da jim Primož Pinter kot zastopnik Primiusa »ukrade« streho, ki jim jo je že prodal in za katero je zdaj odpovedal tudi garancijo. »Naša največja skrb pa je razgradnja elektrarne, ker se zavedamo, da ne moremo več verjeti nikomur in da bomo na koncu nosili stroške razgradnje lastniki stanovanj. V zameno za elektrarno pa nam ne ponujajo skoraj nič,« so se še pridušali.

Arhiv
Dela že potekajo, čeprav niso urejeni niti vsi dokumenti.

Investitor z drugačnimi podatki

Seveda smo za mnenje povprašali tudi podjetje Primius oziroma Primoža Pinterja. Ta je povedal, da so bili kupci seznanjeni z možnostjo postavitve sončne elektrarne pisno in ustno. »V splošnih prodajnih pogojih smo navedli informacijo, da je predvidena možnost izvedbe sončne elektrarne. Investitor je sklenil služnostno pogodbo s podjetjem Enertec, sklenitev omenjene pogodbe je bila realizirana po začetku prodaje stanovanj, in ne pred začetkom prodaje. Ima torej pravico postaviti sončno elektrarno, ni si pa uspešno zagotovil vseh sestavin, ki so potrebne za priklop omenjene elektrarne. Posledično to pomeni, da elektrarne ni smiselno postavljati, saj Enertec nima pravnih niti tehničnih možnosti za priklop,« je povedal Pinter. 

Dodal je, da je Enertec etažnim lastnikom ponudil, da jim za prvih pet let plača 4150 evrov na leto, po petih letih pa se lastništvo elektrarne prenese na etažne lastnike po polovični vrednosti investicije oziroma 66.105 evrov, saj je investicija vredna 132.211 evrov. »Enertec se prav tako zavezuje, da po izteku življenjske dobe 25 do 30 let elektrarno odstrani in poskrbi za njeno razgradnjo,« dodaja Pinter. 

Arhiv
Tudi lestev je lahko kamen spotike.

Se bo investitorju elektrarna sploh izplačala?

Enertec ima torej služnostno pravico na strehi in tudi za izvedbo elektroinštalacij od strehe do elektroprostora v kletni etaži objekta. Elektroinštalacije morajo izvesti tudi do tranformatorske postaje v neposredni bližini bencinskega servisa. »Za omenjeno traso pa nimajo služnostne pravice. To so v podjetju Enertec ugotovili na podlagi moje preveritve vseh parcelnih številk, navedenih v služnostni pogodbi. Na podlagi prejete informacije je podjetje Enertec v slepi ulici. Zadevo pa želi kljub temu na vsak način realizirati, čeprav za izvedbo nima pravne podlage.«

Stanovalci pravijo, da je nervoza pri investitorju in tudi podjetju Primius vedno večja. Zdaj namreč prihaja že do groženj, na zadnjem sestanku je predstavnik etažnih lastnikov, ki je, kot pravijo stanovalci, nastavljen s strani Primiusa, eno od stanovalk celo izzival k fizičnemu nasilju. Kljub opozorilom je nadaljeval, zato ga bo stanovalka, kot sama pravi, prijavila policiji, da se izogne morebitnemu nadaljnjemu nasilju.