Srečanje koalicijskega trojčka

Ni pretresa, ni rekonstrukcije, koalicija enotna, odnos spoštljiv

S.R.
8. 11. 2023, 13.31
Posodobljeno: 8. 11. 2023, 14.20
Deli članek:

Koalicijski trojček na današnjem sestanku ni pretresal možnosti rekonstrukcije vlade in zmanjšanja števila ministrstev, je na novinarski konferenci presenetil premier Robert Golob.

Robert Balen
Koalicijski trojček je enoten ...

Koalicijski trojček naj bi na današnjem sestanku pretresal možnost rekonstrukcije vlade in zmanjšanja števila ministrstev. Takšna so bila vsaj pričakovanja, ki so bila plod dogajanja v zadnjem meseci in napovedi premierja Roberta Goloba, ki pa je na novinarski konferenci po sestanku presenetil z izjavo, da o tem danes sploh niso govorili. So si pa partnerji kot kaže segli v roke in pomirili strasti, če so bile te sploh razvnete. »Spoštljiv odnos« je kot kaže tisti element, tkivo, ki veže to koalicijo. Kot je namreč dejal Golob, je to največja zmaga te koalicije, da so namreč »vrnili spoštljiv dialog,« saj si vsi želimo živeti v normalni državi. Pogovor koalicijskih strank je označil za konstruktiven, spoštljiv, tudi analitično kritičen. Prišli so do skupnega zaključka, da koalicija ostaja enotna in trdna.

Dejal je še, da živimo v časih, ki nas resno preizkušajo, torej v kriznih razmerah, na katere neposredno nimajo vpliva, pri čemer je nanizal vojno v Ukrajini, energetsko krizo in poplave. Vlada se je v odzivu na teh področjih izkazala za operativno in uspešno, je poudaril.

Robert Balen
... spoštljiv ...

So se pa danes pogovarjali predvsem, kako nadgraditi delovanje koalicije in s tem tudi vlade, da bodo bolj uspešni in da bodo »ljudje na eni strani lahko živeli v bolj varni državi, na drugi strani pa tudi imeli bolj stabilne politične in predvidljive razmere.« Morebitna rekonstrukcija vlade je zgolj eden od načinov, kako to doseči, je poudaril Golob in dodal, da pa o rekonstrukciji danes niso govorili, saj imajo trenutno dovolj drugih prioritet.

Pozneje je v času, odmerjenem za vprašanja novinarjev, odgovoril, da bi bila debata o rekonstrukciji vlade na nek način tudi izhod v sili, če ne bi našli drugih izboljšav. To bi bil po njegovih besedah zadnji korak, ki je tudi najbolj dolgotrajen. Terja namreč spremembo zakona. Glede trenutno praznih ministrskih stolčkov pa je poudaril, da bodo ti položaji najverjetneje zasedeni do konca meseca oziroma v zakonskih rokih.

Robert Balen
... in mestoma tudi analitično kritičen.