Zaposlovanje tujcev

Delo čaka, a je treba postopke poenostaviti

STA
21. 10. 2023, 21.41
Deli članek:

Minister za finance, ki opravlja tudi funkcijo ministra za javno upravo, Klemen Boštjančič in državni sekretar Jure Trbič sta se ob vladnem obisku na Savinjskem skupaj z državno sekretarko ministrstva za notranje zadeve Tino Heferle srečala z načelniki osmih upravnih enot. Med drugim so govorili o zaposlovanju tujcev, ki bodo pomagali po ujmi.

Primož Lavre / M24
/

Ker je čimprejšnja učinkovita in kakovostna obnova prizadetih občin za vlado prioritetnega pomena, so na sestanku med drugim govorili o predlogih in možnih rešitvah, ki se nanašajo na izdajo gradbenih dovoljenj za nadomestne objekte ali morebitne rekonstrukcije. Dotaknili so se tudi ukrepa poenostavitve postopkov, povezanih z zaposlovanjem in delom tujcev iz nevizumskih držav, ki bodo pomagali pri obnovi po vremenski ujmi.

"Trajanje ukrepa bo veljalo do 31. avgusta 2024, saj številnih poklicev na trgu dela že zdaj primanjkuje, za odpravo obsežnih posledic poplav in zemeljskih plazov pa so nujno potrebni," so po sestanku z načelniki upravnih enot Celje, Mozirje, Laško, Šentjur pri Celju, Šmarje pri Jelšah, Žalec, Slovenske Konjice in Velenje sporočili z ministrstva za javno upravo.

Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta letos določa celjsko upravno enoto kot pristojno za odločanje o vlogah za delo in bivanje tujih delavcev, se pa vloge lahko vložijo na katerikoli upravni enoti. Vlagatelj morajo na obrazcu vloge označiti, da je podana z namenom sanacije ob poplavah in plazovih.

Načelnik upravne enote Celje Damjan Vrečko je na sestanku navedel sprotno reševanje vlog, saj trenutno večjega pripada zadev iz naslova interventne zakonodaje ne beležijo.

Državna sekretarka Tina Heferle je poudarila pomen tvornega sodelovanja med obema ministrstvoma kot tudi z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pri iskanju preostalih alternativnih možnosti, ki bi trajno rešile tujsko problematiko.

Pojasnila je, da je ministrstvo za notranje zadeve pripravilo izobraževalne sheme s področja tujcev, ki so namenjene nadgradnji strokovnega znanja nadomestnim in novim zaposlenim, kar bo prispevalo k hitrejši vključitvi v delovni proces. Navedla je tudi možnost priprave sistemskih odgovorov na tematska vprašanja, ki bi bila podana na posamičnih regijskih koordinacijah načelnikov.

Načelniki so predstavnikom vlade poročali o aktivnostih na področju izdajanja listin, saj vladni ukrepi pomoči vključujejo tudi oprostitev plačil stroškov tiskovin za 21 javnih listin, ki so bile poškodovane ali uničene v ujmi.

Navedli so še, da prebivalci v ujmi poškodovanih objektov na upravne enote pošiljajo vloge za rušitve objektov in nujno rekonstrukcijo objektov, sicer pa se prizadeti prebivalci Zgornje Savinjske doline na upravne enote osebno in telefonsko obračajo tudi po nasvete, kako postopati pri sanaciji poplavljenih stanovanjskih stavb in nujnih rekonstrukcijah po poplavah.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Trbič se je v nadaljevanju srečal tudi s predstavnicami regionalnega stičišča nevladnih organizacij savinjske regije NOVUS. Stičišče deluje od leta 2016, pri tem pa nudi celostno podporo nevladnim organizacijam v 31 občinah regije. Med drugim so se v pogovorih dotaknili prihodnjih izzivov in ciljev, saj želijo v regionalnem stičišču obogatiti mladinsko dejavnost ter še okrepiti servisno podporo nevladnim organizacijam v savinjski regiji, pa tudi širše.