Evropski dan gluhoslepih

V Ljubljani bodo odprli prenovljene prostore združenja Dlan

D.K./STA
20. 10. 2023, 10.01
Posodobljeno: 20. 10. 2023, 11.39
Deli članek:

Združenje gluhoslepih Slovenije Dlan bo ob evropskem dnevu gluhoslepih, ki bo v nedeljo, danes odprlo obnovljene prostore v Ljubljani. Na dogodku bodo praznovali tudi 18-letnico delovanja, slavnostni govornik bo predsednik vlade Robert Golob.

Daniel Novakovič/STA
Ob evropskem dnevu gluhoslepih odprtje obnovljenih prostorov združenja Dlan

Dan in obletnico bodo zaznamovali s kulturnim programom, ki so ga sooblikovale osebe z gluhoslepoto. Kot so sporočili iz Združenja Dlan, bodo gluhoslepi s svojimi nastopi in govori opozarjali nase, saj želijo, da se jih "sliši ter vidi". Želijo, da se njihove oviranosti spremenijo v priložnosti, so zapisali v sporočilu za javnost.

Evropski dan gluhoslepih zaznamujemo 22. oktobra od leta 2018. Pobudnica zanj je bila Evropska zveza gluhoslepih, ki si že vrsto let prizadeva za popolno socialno vključenost ljudi z gluhoslepoto v vseh evropskih državah. Evropski dan gluhoslepih je namenjen ozaveščanju o potrebah in sposobnostih oseb z gluhoslepoto ter temu, da so ljudje z gluhoslepoto slišani v javnosti ter da družbo še posebej aktivno seznanijo z gluhoslepoto. 

Gluhoslepota je stoodstotna invalidnost, in ne le telesna okvara. Izhaja iz resne hkratne okvare sluha in vida, pri kateri se prizadeta čutila med seboj ne morejo nadomestiti. Gluhoslepota v različnem obsegu omejuje dejavnosti in polno udeležbo v družbi. To vpliva na družabno življenje, sporazumevanje, dostop do informacij, orientacijo in sposobnost prostega ter varnega gibanja. 

Gluhoslepote se s starostjo poveča

Po raziskavi, ki jo je leta 2014 v 27 evropskih državah opravila Evropska mreža gluhoslepih, se pojavnost gluhoslepote bistveno poveča s starostjo, piše na spletni strani združenja. Prišli so do podatka, da je v teh državah skupno skorajda tri milijone oseb z gluhoslepoto, v Sloveniji več kot 9700. 

Združenje Dlan je samostojna in neodvisna strokovna invalidska organizacija s statusom reprezentativnosti za osebe z gluhoslepoto. Je polnopravni član Evropske zveze gluhoslepih, Svetovne federacije gluhoslepih ter Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije. Je edina organizacija v Sloveniji, ki predstavlja gluhoslepoto v mednarodnem prostoru in jo priznavajo mednarodne organizacije, so še dodali v združenju.