Je vlada res zavajala?

V gospodarstvu pobudnikom sprememb zakona o varstvu okolja očitajo zavajanje

S.Š./STA
14. 9. 2023, 16.18
Posodobljeno: 14. 9. 2023, 16.24
Deli članek:

Več gospodarskih združenj nevladnim organizacijam, ki zbirajo podpise za spremembo zakona o varstvu okolja, očita zavajanje javnosti.

arhiv Media24
Fotografija je simbolična.

Predlog se ne nanaša zgolj na področje sosežiga odpadkov, ampak na novo ureja tudi druge dejavnosti, izpostavljajo in opozarjajo, da bi spremembe slovenska podjetja postavile v neenakopraven položaj.

Na vlado naslovili pismo

V Gospodarski zbornici Slovenije, Združenju delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, Slovensko-nemški gospodarski zbornici in Advantage Austria Ljubljana so na predsednika vlade, ministrsko ekipo, poslanske skupine v DZ in na državi svet naslovili pismo, v katerem opozarjajo na slabosti, ki bi jih po njihovi oceni prinesla novela.

Potrebnih 5000 podpisov so v Inštitutu 8. marec, društvu Eko Anhovo in Dolina Soče in Civilni iniciativi Danes začeli zbirati 1. septembra v okviru kampanje Naj Anhovo zadiha. Pobudniki izpostavljajo, da je bistvena sprememba izenačitev standardov, ki veljajo za sosežigalnice, s tistimi, ki veljajo za sežigalnice. Trenutno namreč za cementarne veljajo milejši pogoji za sežig odpadkov kot za sežigalnice.

A kot so danes zapisali v gospodarskih organizacijah, je diskurz predlagateljev zavajajoč, saj se rešitev ne nanaša le na področje sosežiga odpadkov.

Brez poglobljene razprave strokovne javnosti

"V resnici predlog zakona na novo ureja tudi druge dejavnosti, in sicer na področju monitoringa emisij in poročanja. V velikem delu so spremembe v nasprotju z uveljavljenimi pravili v EU in predstavljajo odmik od uveljavljene prakse, kar slovenska podjetja postavlja v neenakopraven položaj," so zapisale v skupnem sporočilu za javnost.

Zakonski predlog po njihovih opozorilih ni nastal skozi poglobljeno razpravo strokovne javnosti, čeprav gre v veliki meri za izrazito strokovna vprašanja.

"Uvaja dodatno poročanje, ki ne bo v ničemer prispevalo k izboljšanju stanja v okolju, saj podjetja zaradi tega ne bodo spreminjala tehnologij. Le obseg poročanja se bo izredno povečal, kar bo izziv tudi na strani javne uprave. Predlagani zakon uvaja zakonsko podlago za novo okoljsko dajatev. Kakšna naj bi bila osnova zanjo, ni jasno," so še zapisali v gospodarstvu.

V predlogu manjkajo jasni cilji in rešitve

Podpirajo pa rešitve, ki gredo v smeri zmanjševanja vplivov na okolje in izboljšujejo kakovost življenja in bivanja. "Vendar morajo biti te rešitve dobro premišljene in utemeljene na strokovnih izhodiščih," so še izpostavili. Po njihovih besedah morajo imeti predlagane rešitve tudi jasne cilje, a vse to v predlogu manjka.

Odločevalce pozivajo, naj zavrnejo predlog zakona, ki bi lahko imel, kot so zapisali, škodljive posledice za slovensko gospodarstvo. "Predlagamo, da se v dialogu z vsemi deležniki opravi celovita razprava in poišče rešitve, ki bodo sledile priporočilom in praksam v EU. Slovenskih podjetij ne bi smeli potisniti v neenakopraven položaj, zaradi česar bi izgubila konkurenčnost," so še zapisali v organizacijah.